České Budějovice podporují informační kampaň o motýlech i péči o ně

Českobudějovická radnice podpořila péči o motýly na území krajského města. Občanské sdružení Pro živou krajinu dostalo příspěvek 50 tisíc korun. Část peněz využije na informační kampaň a část na péči o travnaté porosty, kde se motýlům dobře daří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modrásek

Modrásek | Foto: Petr Mückstein

Nejlepší způsob péče o motýly je neposekaná louka. Větší louky nebo zahrady, ať už v areálech firem, nebo na území města, je možné sekat mozaikovitě.

„Pro motýlí housenky můžeme třeba nechat kousek trávy neposekané, jako louku. Aby se tam housenka mohla živit trávami, květinami, které tam porostou,“ říká Martin Němec z občanského sdružení Pro živou krajinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podpoře motýlí populace v Českých Budějovicích informoval reportér Martin Pokorný

Důležitou součástí péče o dospělé motýly je zajistit jim přísun vhodné potravy, lidově řečeno dát jim napít.

„Vysadit nějaké nektarodárné rostliny. Krásným příkladem jsou dvě květiny, a sice dobromysl a bukvice lékařská,“ popisuje Němec.

Motýlům se v Českých Budějovicích dobře daří hned v několika lokalitách. Například na travnatém svahu u cyklostezky na Vrchlického nábřeží, v blízkosti vodáckého areálu Lídy Polesné nebo u Vrbenských rybníků.

V Českých Budějovicích prý dominují dva druhy: modrásek bahenní a bělopásek tavolníkový. „Bělopásek tavolníkový je chráněný motýl. Je nejhojnější právě na Budějovicku,“ podotýká Němec.

O životě motýlů si mohou cyklisté přečíst i na informační tabuli na začátku cyklostezky na Hlubokou blízko lávky pro pěší a cyklisty.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme