Pardubická radnice představila veřejnosti nový strategický plán města

Každé město by mělo vědět, jakým směrem se bude ubírat. Jen tak jde zabránit tomu, aby zmizely parky, auta nemohla ulicemi plynule projíždět a vyrostly stavby, za které se pak stydíme. Pardubice si v tomto ohledu podle některých obyvatel nevedou příliš dobře. A proto je naprosto nutné plánovat hodně dopředu. Radnice teď představila lidem nový strategický plán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pardubická radnice na Pernštýnském náměstí

Pardubická radnice na Pernštýnském náměstí | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Do společenského sálu pardubické radnice přišla v parném odpoledni necelá stovka lidí.

„Chci vidět, jak budou Pardubice do budoucna vypadat,“ říká Petr Škoda. „Máme tam určité nemovitosti a jsem trochu rozčarovaný z některých věcí. Co se týče třídy Míru, která je teď v rekonstrukci, představoval bych si to trochu jinak. Třeba se to ještě změní.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O strategickém plánu Pardubic mluvila Naďa Kubínková

A radnice tak mohla začít strategický plán vysvětlovat. Pardubická primátorka Štěpánka Fraňková ze Sdružení pro Pardubice to připodobnila k plánování obyčejného člověka.

„To je to, co si člověk v podstatě představuje, že v 25 dokončím školu, ve 30 se vdám, budu mít dítě, budu mít rodinný domek. Je to o tom, kam chci směřovat. Jestli chci jet na Maledivy, nebo do Jižní Ameriky,“ vysvětlila primátorka.

Pardubice do Jižní Ameriky zcela jistě nepojedou. Podle nového strategického plánu se chtějí stát čistým, bezpečným a živým městem s vyspělou ekonomikou a silnou sportovní tradicí. Mělo by se tak stát už v roce 2025.

„Osobně doufám, že třeba v roce 2025 můžeme ovlivnit městskou hromadnou dopravu. To znamená, že budeme mít autobusy, které jezdí na elektřinu,“ věří Fraňková.

„Pro nás je teď velmi dobré, když se úzce srovnáváme s Hradcem Králové. Myslím, že velká bolest Pardubic je nezavzetí řeky do městského života. To je to nábřeží jako v Hradci Králové,“ dále řekla primátorka.

V závěru projednávání mohl kdokoli přijít s nějakým dalším návrhem. Udělala to i Jana Lorová:

„Dávám akční podnět, co se týče průchodnosti podél Chrudimky a vlakového propojení Pardubice – Hradec Králové.“

Svoje nápady můžete nosit úředníkům ještě 14 dnů.

Naďa Kubínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme