Argentina má hodiny na odvrácení bankrotu, ministr hospodářství jedná s věřiteli

Argentina má už jen hodiny na odvrácení bankrotu. Na poslední chvíli o tom v New Yorku jedná argentinský ministr hospodářství Alex Kiciloff se zástupci kapitálových fondů. Pokud se nedohodne na odkladu splátek, které nařídil americký soud, nebo na jiném řešení, dostane se Argentina znovu po 12 letech do platební neschopnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr hospodářství Alex Kiciloff dorazil do New Yorku na jednání s věřiteli

Ministr hospodářství Alex Kiciloff dorazil do New Yorku na jednání s věřiteli | Zdroj: Reuters

Kiciloff dorazil do kanceláře zprostředkovatele k jednání se zástupci fondů, které Argentina nazývá supími. Země jim dluží v přepočtu 27 miliard korun plus úroky.

Podle agentury Reuters je na stole také nabídka, že tento dluh odkoupí konsorcium argentinských bank. V případě dohody by Argentina odvrátila také hrozbu žalob ze strany dalších věřitelů, kteří by mohli požadovat mnohonásobně větší částku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění kolem hrozícího argentinského bankrotu sleduje zpravodaj ČRo David Koubek

„Myslím, že to, co nám tady překládají, a to, že vytvářejí platební neschopnost, nedává smysl. Platební neschopnost je, když neplatíte, a Argentina zaplatila. Snaží se nás horem dolem strašit a říkat, že pokud něco neuděláme, bude následovat deset ran egyptských. Těmi jsme si prošli v roce 2001, když jiná vláda udělala přesně to, co nám nadiktovali zvnějšku,“ prohlásila na summitu zemí Mercosur argentinská prezidentka Cristina Fernándezová.

Argentina platí těm věřitelům, se kterými se po bankrotu v roce 2002 dohodla na restrukturalizaci dluhu a seškrtání na čtvrtinu až třetinu původní částky.

Jenže malá část věřitelů chce plnou hodnotu dluhopisů a snaží se toho dosáhnout přes soud. Právě americký soud nařídil Argentině platit a zablokoval i ty platby, které už z Buenos Aires poslali do USA „skromným“ věřitelům.

Země odmítá vyplatit vlastníky nerestrukturalizovaných dluhopisů v obavě, že k několika žalujícím hedgeovým fondům se připojí další věřitelé, kteří také nepřistoupili na výměnu dluhopisů. Celková nárokovaná částka by tak mohla podle Buenos Aires dosáhnout 15 miliard dolarů, což je více než polovina současných devizových rezerv Argentiny.

Martin Hromádka, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme