Libereckým fotbalistům přejí i Rumuni – fanoušci Petrolulu Ploješť

Dvě česko-rumunské konfrontace nabídne dnešní program 3. předkola Evropské ligy. Jak Plzeň, tak Liberec se představí na hřištích soupeřů. A oba zápasy můžete sledovat na streamu našeho webu zpravy.rozhlas.cz

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V rumunské Ploješti je fotbal hodně populární a na stadionu se čeká bouřlivá atmosféra

V rumunské Ploješti je fotbal hodně populární a na stadionu se čeká bouřlivá atmosféra | Foto: Michal Jurman

Ve velké baště rumunského fotbalu, tedy Ploješti, se dnes představí fotbalisté plzeňské Viktorie. Místní Petrolul slaví letos 90 let od svého založení a v hlavním městě župy Prahova vzniklo v minulosti hned několik dalších podobně slavných klubů.

Mimo jiné i dnešní soupeř Liberce, který ale nově sídlí na hranicích s Bulharskem, tedy Astra Giurgiu.

Když se zeptáte kohokoliv na ulici v Ploješti na tým Astra Giurgiu, jako byste píchli do vosího hnízda. Tento tým zde místní ze srdce nenávidí a to přesto, a spíše asi řečeno i proto, že je s jejich městem úzce spjat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezi fanoušky určitě nejsou dobré vztahy. Je tam velká konkurence a bouřlivá atmosféra, říká Dušan Uhrin mladší

„V Ploješti byly dva velmi populární a důležité kluby. Kromě Petrolulu také Astra. Ta ale opustila své fanoušky a odešla z města za lepším. Proto je nenávidíme! Tohle se nedělá, doufám, že prohrají,“ říká mi asi třicetiletý chlapík, který se nechce raději představit.

Liberecký Slovan bude mít i díky němu dnes až nečekaně mnoho rumunských fanoušků.

Právě tito fanoušci Petrolulu Ploješť patří k nejznámějším v celém Rumunsku, a to i díky svým nápaditým transparentům v tribunách, na kterých věnují často pozornost právě Astře Giurgiu.

Pokud tento tým dnes porazí Liberec, možná je to bude mrzet ještě více než následná prohra jejich Petrolulu s plzeňskou Viktorií.

Až tak je zde posunuto vnímání fotbalu, o kterém by mohl říci své i současný kouč Plzně Dušan Uhrin mladší. Ten totiž v Rumunsku trénoval Temešvár a Kluž.

Nestačili na Kluž a Dinamo Bukurešť, teď čeká liberecké fotbalisty Giurgiu

Číst článek

„Mezi fanoušky určitě nejsou dobré vztahy. Je tam velká konkurence a bouřlivá atmosféra,“ vzpomíná plzeňský kouč.

Bouřlivější, alespoň v Ploješti v těchto dnech o to více, že místní klub skončil v poslední ligové sezóně až na 3. místě, tedy hned za Astrou Giurgiu.

Petrolul tak dnešní vystoupení obou rumunských týmů bere i jako jakousi na dálku vedenou vendetu, jejímž průběhem vás budeme z obou rumunských měst provázet i skrze přímé reportáže na webu zpravy.rozhlas.cz.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme