Brazílie jako pořadatel fotbalového šampionátu obstála, FIFA hlásí rekordní příjmy

Ohňostroj uzavřel v pořadí dvacáté mistrovství světa ve fotbale. Obavy ze selhání Brazílie při pořádání se nepotvrdily. Stadiony byly plné, letiště příval návštěvníků zvládla a velké demonstrace ani násilnosti se nekonaly. Otazníky nad smyslem vynaložených peněz ale zůstávají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obavy ze selhání Brazílie při pořádání mistrovství světa se nepotvrdily

Obavy ze selhání Brazílie při pořádání mistrovství světa se nepotvrdily | Zdroj: Reuters

Stadiony stály podle oficiálních odhadů víc než arény pro minulá mistrovství v Jihoafrické republice a Německu dohromady. V mnoha městech přitom nejsou dokončené doprovodné projekty, hlavně dopravní infrastruktura.

Vystřízlivění zřejmě čeká i ekonomiku. FIFA sice získala z turnaje rekordní příjmy a také podle ministerstva sportu by měl šampionát ekonomice přidat 1,5 miliardy dolarů. Někteří analytici ale velký přínos zpochybňují. Brazilská ekonomika navíc zpomaluje a předpovědi se nelepší.

Na prezidentku Dilmu Rousseffovou proto lidé na stadionu při předávání trofeje pískali. Politička z Dělnické strany se přitom bude snažit v říjnových volbách zůstat v prezidentském úřadě další čtyři roky.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme