Ukrajinská armáda dobyla další města. Rebelové se opevňují v Doněcku

Ukrajinské síly získaly zpět od ruských separatistů další města v Doněcké oblasti. Po Slavjansku a Kramatorsku obsadili vojáci také Arťomovsk, Družkovku a Konstantinovku. Separatisté v této oblasti se soustřeďují především do Doněcku. To se projevuje i v běžném životě města.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Slavjansk. Vojáci ukrajinské armády, která z města vytlačila povstalce, rozmlouvají se slavjanskými obyvateli

Ukrajina, Slavjansk. Vojáci ukrajinské armády, která z města vytlačila povstalce, rozmlouvají se slavjanskými obyvateli | Zdroj: Reuters

Separatisté, kteří se stáhli do Doněcku, hledají obživu i ubytování.

„Obsadili kvůli tomu studentské koleje a vyhánějí studenty i z dalších zařízení, aby tam mohli bydlet,“ přiblížil dění na východě Ukrajiny zvláštní zpravodaj českého rozhlasu Martin Dorazín.

Podle zpráv z Doněcku se to projevilo i při pravidelné nedělní demonstraci na Leninově náměstí, kde se lidé scházejí, aby vyjádřili podporu Doněcké lidové republice.

„Ozývala se také hesla, aby proruští separatisté v čele s Igorem Girkinem-Strelkovem, jakýmsi samozvaným velitelem Doněcku, odtáhli do Ruska,“ uvedl Dorazín.

Dění ve Slavjansku přivítal Majdan potleskem, jinak jsou však lidé vůči vládě obezřetní

Číst článek

Zástupci povstalců sice potvrdili, že se jejich síly stáhly k Doněcku, kam podle agentur během soboty mířily jejich kolony s těžkou vojenskou technikou včetně tanků a pancéřovaných vozů, ale nejedná se podle nich o porážku.

Podle svého předáka Andreje Purgina neuprchli ze Slavjansku před armádou, nýbrž se přeskupili v zájmu ochrany civilistů. Nyní prý domobrana podle zástupců povstalecké Doněcké lidové republiky posiluje obranu města před možnou vládní ofenzivou.

Zatímco v Doněcku byl dnes – alespoň podle separatistů – klid, v Luhansku ne.

Tamní rebelové také tvrdí, že vládní jednotky při ostřelování cílů ohrožovaly civilisty. Začalo prý hořet několik obytných budov, jeden civilista zemřel a čtyři další byli zraněni.

Ukrajina, Doněck. Pravidelná demonstrace odpůrců Kyjeva | Foto: Reuters

V noci na dnešek se podle agentury ITAR-TASS odehrály boje s nasazením minometů také poblíž luhanského letiště, které kontrolují ukrajinské vládní síly.

Nemocnice v Luhansku po ostřelování ukrajinskou armádou přijaly podle zástupců samozvané proruské luhanské vlády nejméně 80 lidí, z toho 56 civilistů a 24 bojovníků.

Martin Dorazín, ČTK, Ondřej Himmer, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme