Ukrajinskému vzdušnému prostoru se budeme vyhýbat, oznámily letecké společnosti

Malajsijský Boeing 777, který se zřítil nedaleko Doněcku s 295 lidmi na palubě, mohl být údajně sestřelen. Aerolinky na celém světě proto hledají alternativní trasy. Například ČSA měly problém se dvěma spoji, a to do Taškentu a Rostova na Donu. První linka poletí přes Turecko a Balkán. Druhou chce společnost odklonit přes Bělorusko, čeká na povolení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dopravní letadlo Českých aerolinií-ilustrační-foto

dopravní letadlo Českých aerolinií-ilustrační-foto | Foto: Filip Jandourek

Vzdušný prostor nad východní Ukrajinou byl po pádu malajsijského letadla uzavřen. Německá společnost Lufthansa, ruské Aeroflot a Transaero i ČSA začaly odklánět lety ze vzdušného prostoru nad touto oblastí.

Ministr dopravy Frédéric Cuvillier vydal příkaz, aby také francouzské aerolinky, změnily trasu. Vzdušnému prostoru na východě Ukrajiny se chtějí vyhýbat také turecké společnosti. Dubajské aerolinky Emirates zastavily všechny lety do Kyjeva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak neočekávanou situaci řeší České aerolinie, popsal mluvčí Daniel Šabík

České aerolinie hledaly náhradní trasy pro dva spoje, které měly před půlnocí odletět do Taškentu a do Rostova na Donu.

„Hledáme alternativní tratě, abychom se mohli vyhnout oblasti jihovýchodní Ukrajiny. Najít jinou trať je jedna věc, ale musíte mít povolení na přelet konkrétního letadla,“ upřesnil mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Vedení letového provozu nakonec našlo náhradní trasu do hlavního města Uzbekistánu, Taškentu. Linka nebude mít zpoždění a jihovýchodní části Ukrajiny se vyhne přes Turecko a Balkán. Pasažérům z Prahy se cesta prodlouží o desítky minut.

U Doněcku se zřítilo malajsijské letadlo s 295 lidmi, údajně bylo sestřeleno

Číst článek

České aerolinie ještě čekají na povolení od Běloruska pro druhý spoj do Rostova na Donu. Cestující měli původně odletět ve 22 hodin, pravděpodobně ale dojde ke zpoždění.

Nové trasy zřejmě využijí aerolinky i v dalších dnech. Zítra i v neděli měly přes jihovýchodní Ukrajinu letět další spoje.

Jan Šmíd, Anna Jadrná, Petra Novotná, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme