Dva učitele autoškoly a zkušebního komisaře z Velkého Meziříčí poslal soud za mříže

Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou potrestal dva učitele a zkušebního komisaře z velkomeziříčské autoškoly. Lubomír Kobylka a Lubomír Izdný dostali trest tři, respektive čtyři roky, komisař Tomáš Bílek by měl strávit ve vězení čtyři roky. Všichni navíc dostali peněžitou pokutu a dočasný zákaz činnosti. Dva odsouzení se proti rozsudku hned odvolali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autoškola (ilustrační foto)

Autoškola (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Bílek má zaplatit 115 tisíc korun, Izdný pak 130 tisíc korun. Oběma soud vyměřil desetiletý zákaz činnosti. Kobylka odešel s pokutou 50 tisíc korun a pětiletým zákazem činnosti.

Zkušební komisař Bílek má jít do vězení za zneužívání pravomoci veřejného činitele a za přijímání úplatků. Učitelé Izdný a Kobylka jsou odsouzeni za pomoc ve zneužívání pravomoci veřejného činitele, za přijímání úplatků a podplácení.

Trojice podle obžaloby umožnila získat zájemcům řidičský průkaz bez absolvování jízd a závěrečné zkoušky.

„Podařilo se nám prokázat, že při vyplňování závěrečných testů nebyli někteří žadatelé ve zkušební místnosti vůbec přítomni – test za ně v těchto případech vyplnil některý z obviněných mužů. V dalších případech sice žadatel o řidičské oprávnění testu přítomen byl, ale zkušební komisař nebo učitel autoškoly mu s vyplněním testu pomohli nebo test sami vyplnili za žadatele,“ upřesnil vyšetřovatel případu Jiří Šustáček.

„Nestandardním způsobem probíhaly i zbylé části závěrečných zkoušek – zkušební jízdy a zkoušky znalostí ovládání a údržby vozidla. Někteří žadatelé tak získali řidičské oprávnění, aniž by vůbec odjeli závěrečnou jízdu,“ dodal.

K případům korupce prý docházelo ve Velkém Meziříčí v letech 2006 až 2009. Policisté za toto období zkoumali asi 3800 zkoušek, z toho 400 podrobně. Pochybení našli ve 126 případech.

Pavla Firbacherová, Martina Kovaříková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme