Kyjev je bez dodávek teplé vody. Město musí šetřit plyn na zimu

Obyvatelé Kyjeva napojení na centrální vytápění jsou bez teplé vody. Firma Kievenergo zastavila její dodávky, protože musí šetřit se zásobami plynu na zimu. Teplá vody zatím neteče v části města na pravém břehu řeky Dněpr, a odstávka se tak týká asi dvou milionů lidí. Radnice slíbila zajištění vytápění na podzim a v zimě. Poradila ale obyvatelům, aby se poohlédli po elektrických bojlerech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanové městečko z kyjevského Majdanu stále nezmizelo

Stanové městečko z kyjevského Majdanu stále nezmizelo | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Na sprchování se teplou nebo alespoň vlažnou vodou mohou statisíce kyjevských domácností zapomenout.

Kdo nemá vlastní kotel nebo bojler, teplou vodu prostě nemá a až do poloviny října nejspíš mít nebude.

Opatření radnice, která přikázala dodavateli tepla nevyrábět teplou vodu, berou Kyjevané s pochopením.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zastavení dodávek teplé vody mluvil s Kyjevany zvláštní zpravodaj ČRo na Ukrajině Pavel Novák

„Šetříme plyn na topení. Přece nebudeme v zimě mrznout. Bez teplé vody to jde, to se dá snést, ale v zimě bychom nepřežili,“ hodnotí rozhodnutí radnice pan Fjodor z kyjevského sídliště Poznaki.

„Vidíte, co Rusko dělá? Používá plyn jako zbraň, to je jasné. I Německo tím usadilo,“ podotýká pan Fjodor.

Je připravený i na případ, že by teplá voda netekla několik týdnů. „Nainstaloval jsem si elektrický ohřívač, takže teplou vodu budu mít, ale budu za to platit hromadu peněz,“ říká pan Fjodor.

Paní Irina věří slibu starosty Kyjeva Vitalije Klička, že v říjnu už teplo a teplá voda budou. A pokud ne, poohlédne se prý s manželem po nějakém bojleru. Chápe, že je země v těžké situaci a je třeba jí pomoci.

Kyjev bude mít na letošní topnou sezonu 1,2 miliardy metrů krychlových plynu, což je značně méně než v předchozích letech. Společnost Kievenergo může plyn nahradit v kotelnách mazutem, který je ale dražší a vytváří více spalin.

Paní Tatiana si naopak myslí, že zastavení dodávky teplé vody je jen další z kroků úřadů, jak lidem znepříjemnit život.

„Mně se nezdá, že je tím důvodem šetření. Myslím, že tak jen chtějí lidem ještě trochu pocuchat nervy. Do situace, ve které už jsme, ještě přijde odstávka teplé vody. Až si lidé si nakoupí elektrické ohřívače, tak jim ještě řeknou, že jim vypnou proud, ne? Prostě s lidmi manipulují,“ tvrdí Tatiana.

Prodavač květin Saša si myslí, že státu chybí na plyn peníze. Pokud ho v zimě vypnou, začne prý ve svém domku na okraji Kyjeva topit dřevem.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vyzval občany k zodpovědné spotřebě energií a k úsporným opatřením, například utěsnění oken. Slíbil ale, že v zimě bude v domech teplo. Možná o 2 až 3 stupně méně, než dříve, ale nebude chladno.

Pavel Novák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme