Léčebnám dlouhodobě nemocných kvůli zrušení regulačních poplatků chybí peníze

Léčebny dlouhodobě nemocných se v poslední době stále více plní. A množí se názory, že k tomu přispělo i zrušení regulačních poplatků. Od ledna totiž nemocnice i ústavy nevybírají 100 korun za den na lůžku, a tak rodiny nechávají své příbuzné v léčebnách déle. Zdravotnickým zařízením kvůli tomu navíc vznikají dluhy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třebíčská LDN se přestěhovala do nových prostor

Třebíčská LDN se přestěhovala do nových prostor | Foto: Michal Malý

Do LDN se dostane člověk jen se zdravotními problémy na doporučení lékaře. Mnoho seniorů má různé zdravotní potíže, ale zdravotníci jsou pod kontrolou revizních lékařů pojišťoven a nechtějí riskovat problémy.

Podle ředitelky LDN v Rybitví Jany Tomšů dostane jejich zařízení od zdravotní pojišťovny 1000 až 1500 korun za pacienta na den. Pokud by se při tvrdých kontrolách prokázaly chyby, musel by ústavy vracet desetitisíce korun zpět. Proto si toto hlídají.

To, že zrušení regulačního poplatku nemá vliv na počty pacientů v nemocnicích, potvrdil i primář geriatrie pardubické nemocnice Ivo Bureš.

Zákon neupravuje délku pobytu v léčebně, je to jen na rozhodnutí ošetřujícího lékaře. Může to být několik týdnů i měsíců, pokud jsou pacienti třeba po vážných mozkových příhodách.

Po léčení jsou propuštěni do domácí péče. Pokud nemají nikoho, kdo by se o ně postaral, nebo péči o sebe nezvládnou, mohou v zařízení zůstat, ale už na takzvaném sociálním lůžku, kde si pobyt musí zaplatit. Je to stejné jako péče v domovech pro seniory, mohou ho zaplatit z příspěvku na péči, který dostávají od státu.

Podle Jany Tomšů byly regulační poplatky prakticky jediné hotové peníze, které zařízení mělo pro svůj chod. Mohli za to nakupovat třeba zdravotní pomůcky, obvazy nebo pečivo na snídani. Teď ale tyto volné prostředky pro běžný provoz chybí.

V Pardubickém kraji je to za prvních 7 měsíců ve všech zdravotnických zařízeních přes 40 milionů korun. Dluh za nevybrané regulační poplatky uhradí nakonec zdravotní pojišťovny.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme