Soud řeší případ zkrachovalé ostravské CK Filip, klienti na peníze čekají už dva roky

Dlouho šetřili na vysněnou dovolenou a nakonec o své peníze přišli. Jsou to už dva roky, co se policie a teď už i soud zabývají podezřelým prodejem zájezdů v ostravské cestovní kanceláři Filip. Poškozených zákazníků je více než 30 a škoda přesahuje milion korun. Případ řeší ostravský okresní soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zkrachovalá cestovní kancelár BG Travel v Jablonecké ulici v Liberci v době vyhlášení úpadku stále nabízela zájezdy

Zkrachovalá cestovní kancelár BG Travel v Jablonecké ulici v Liberci v době vyhlášení úpadku stále nabízela zájezdy | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

„Chtěli jsme jet do Indonésie. Člověk si našetřil pár korun a chtěl se taky podívat někam do světa,“ říká Vladimír Malík, který na dovolenou šetřil několik let.

Chtěl si splnit sen. Místo snu ho už dva roky trápí noční můra. Přišel o 65 tisíc korun. „Pro mě to byla velká suma peněz,“ dodává.

Peníze se podle něj musely převést na účet ihned. „Domnívám se, že to byl soukromý účet, ne účet CK Filip,“ myslí si poškozený klient.

Přehrát

00:00 / 00:00

O soudu kvůli krachu cestovní kanceláře natáčel reportér Martin Knitl

Kromě klientů jsou poškozené i další cestovní kanceláře, pro které CK Filip anebo propojená agentura Filip Travel zájezdy zajišťovali. A soud teď zjišťuje, jak to bylo doopravdy.

Škoda je značná, potvrdil státní zástupce Martin Fraš.

„V případě trestného činu zpronevěry škoda přesahuje 1,1 milionu korun. Pokud se týká trestného činu podvodu, obžalovaní měli způsobit škodu přesahující 260 tisíc korun,“ vypočítává.

„Nechtěli jsme tomu věřit,“ vzpomíná na zmizení peněz za domluvené zájezdy do Chorvatska Miroslava Kopecká z cestovní kanceláře na jihu Moravy.

S CK Filip měla smlouvu o provizním prodeji. Této malé skupině lidí nakonec cestu k moři zaplatila ze svého.

„Protože nám bylo těch klientů líto, i když jsme to museli sami zaplatit,“ říká. Firmu to stálo asi 90 tisíc korun.

Ostrov Brač znají mnozí kvůli pouštím. Tato část Chorvatska se však pyšní také dlouhou kamenickou tradicí | Foto: Karel Hrdina, CK Novalja

Marie Emily Parolek, majitelka tehdejší cestovní kanceláře Filip, jakékoli vyjádření odmítla.

Jednatel Jan Valošek, druhý obžalovaný, řekl jenom tuto jednu větu. „Prosím vás, přestaňte to točit.“

V Puchmajerově ulici v centru Ostravy, kde cestovní kancelář sídlila, už není po nápisu CK Filip ani památky. Prázdné výlohy obsadila realitní kancelář.

Poškození klienti se spravedlnosti dočkají až za několik měsíců, kdy o jejich případě rozhodne soud.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme