Zpravodaj ČRo: Na místě sestřeleného letadla jsou části stroje i kusy těl

Na místa, kam dopadly trosky letadla Malajsijských aerolinií sestřeleného nad východní Ukrajinou, se dnes znovu vydali pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. K místu neštěstí se dostal i zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osobní věci cestujících, kteří zahynuli v malajsijském letadle sestřeleném nad Ukrajinou

Osobní věci cestujících, kteří zahynuli v malajsijském letadle sestřeleném nad Ukrajinou | Zdroj: Reuters

„Jsem uprostřed trosek letounu, tedy jeho jedné části, která dopadla poblíž vesnice Pěresipnoje. Zbytky dopadly o kus dál za dvě sousední vesnice, protože poryv větru letadlo strhl a to tak nedopadlo do obydlených částí, kde by katastrofa byla ještě daleko větší,“ říká zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu.

„Kolem se válejí hromady změti různých kabelů, části letadla, sedačky, zdravotnické zařízení, které bylo zřejmě součástí dlouhého letu, osobní věci lidí, pošta, kabelky. Jsou tu i kusy lidských těl,“ popisuje zpravodaj Martin Dorazín.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na místě neštěstí je zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Většinu těl už příslušníci ministerstva pro mimořádné situace nebo proruští ozbrojenci, kteří území kontrolují, převezli jinam. Mluví se o tom, že do márnice v Doněcku.

Kolem místa neštěstí projíždějí týmy pozorovatelů OBSE s kolonou v dohledu policie, protože situace je velmi nebezpečná. „Před chvílí se ze vzdálenosti asi 10 kilometrů ozval další výbuch, což znamená, že válka v oblasti stále pokračuje,“ upozorňuje zpravodaj.



Zpravodaj Českého rozhlasu se později dostal i k jiné části trosek letadla. „Před sebou vidím konec letadla, ocas s křídlem a symbolem Malaysian Airlines. Hlavní část letadla s motory není vidět, protože je trochu za horizontem v obilném poli. Nalevo je step, kde jsou ještě vidět kusy letadla, které jsou rozesety po obrovské ploše,“ popisuje.

Místa, kde se nacházejí hlavní části trosek, jsou od sebe vzdálená asi 8 kilometrů. Průměr oblasti však je kolem 10 až 15 kilometrů. Většinou jsou to obilná, kukuřičná nebo slunečnicová pole.

Pročesávají je také skupiny horníků, kteří vytvořili rojnice a celé obrovské území kousek po kousku prohledávají. Kde najdou mrtvé tělo, zapíchnou hůlku s bílým praporkem. Pro těla by si pak měli přijít záchranáři.



GALERIE: Válka ve Slavjansku skončila před dvěma týdny. Lidem chybí i internet

Číst článek

Na místo už dorazili také ukrajinští záchranáři, kteří by měli v troskách pracovat. Otázkou je, co tam po dvoudenním působení povstaleckých sil najdou.

K hlavní části vraku teď proruští ozbrojenci nikoho nepouštějí a hrozí samopaly, pokud by se k nim někdo přiblížil. Zakázali už i natáčení.

Separatisti brání pozorovatelům ve vyšetřování

Pozorovatelé OBSE by měli večer uspořádat v Doněcku tiskovou konferenci, kde chtějí oznámit své první závěry. Na místo nehody se však dostali až na druhý pokus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místo dopadu trosek navštívil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Včera byla jejich návštěva velmi krátká, protože jim ozbrojenci neumožnili dostat se přímo k troskám letadla a navíc stříleli do vzduchu.

Pozorovatelé mají hlavně zajistit, aby se s ničím moc nehýbalo, ovšem je dost lidí, kteří se na místo přijíždějí podívat a s troskami už pohnuli.

Pokud dorazí vyšetřovací komise pozdě, bude mít velmi zkreslenou představu o tom, co se ve slunečnicovém poli skutečně událo.

Místní mluvit nechtějí, bojí se povstalců

Lidé z vesnice Hrabove nechtějí o tom, co viděli, mluvit. Bojí se pomsty od proruských povstalců, kteří jsou nejpravděpodobnějšími viníky tragédie.


Obyvatelé sousední vesnice si prý zase nejdříve mysleli, že na ně dopadají rakety a granáty, protože na to jsou už zvyklí několik týdnů – bašta povstalců, město Snižne, je odtud nedaleko.

Nejprve se proto utíkali schovat do sklepa. Až poté zjistili, že bylo sestřeleno letadlo a začali hledat, jestli mezi troskami nejsou živí lidí. Teď na místo neštěstí obyvatelé zdejších osad a hornických městeček přinášejí květiny a zapalují svíčky.

Separatisti brání pozorovatelům OBSE i Ukrajině ve vyšetřování na místě sestřeleného letadla

Číst článek

Martin Dorazín, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme