Obyvatelé vyhořelého domu v Jiříkově mají ubytování. 2 místnosti pro 17 lidí

Dvě rodiny z vyhořelého domu v Jiříkově mají od včerejška náhradní ubytování. Sedmnáct lidí bude společně žít v dvoupokojovém bytě. Další z 33 obyvatel žili v domě neoprávněně, pomoci jim mají radnice obcí, ve kterých mají trvalý pobyt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé vyhořelého domu v Jiříkově před novým náhradním ubytováním

Obyvatelé vyhořelého domu v Jiříkově před novým náhradním ubytováním | Foto: Iva Zítková | Zdroj: Český rozhlas

„Jasně, že máme strach, nevíme, jak dopadneme. Dva dny se o nás postarali, ale co dál? Čekáme na statika a nějaké peníze, jestli nám něco dají. Nemáme byty a nevíme, na čem jsme,“ říká Marie Grunzová, která v domě v Jiříkově bydlela do sobotního večera.

Když v domě začala hořet střecha, putovala spolu s 32 dalšími obyvateli do tělocvičny základní školy. Tu museli ale včera po poledni opustit. Místostarosta Jiříkova jim vysvětlil, že dál jim nemohou pomoci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situacie rodin z vyhořelého domu v Jiříkově zjišťovala reportérka ČRo Iva Zítková

„Na rovinu nám řekl, že máme majitele a nájem jsme platili, takže by se o nás měl postarat majitel,“ vysvětluje Macela Siváková, která patří mezi ty, kteří měli v domě platnou nájemní smlouvu a mohli v Jiříkově zůstat.

Většina obyvatel domu ale v domě dlouhodobě žila neoprávněně. Ti museli vyhledat pomoc u svých rodin nebo na obecních úřadech okolních měst, kde mají trvalý pobyt.

„Jedna rodina i přes upozorňování neplatila, takže jsme jí náhradní ubytování nemohli poskytnout. Dvoum rodinám náhradní ubytování poskytneme,“ slíbil zástupce firmy Burt, která vyhořelý dům vlastní.

Dvě rodiny, které měly na náhradní ubytování právo, se přitom musely ještě odpoledne sestěhovat do jednoho bytu v nedalekém domě.

„Je tam jedna místnost, ve které je do poloviny plíseň a tu nemáme obývat. Takže máme dvě místnosti pro sedmnáct lidí,“ popisuje podmínky Marcela Siváková. Jí i všem ostatním navíc na konci srpna vyprší nájemní smlouvat. Kam se přestěhují potom, nevědí.

Iva Zítková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme