Německá centrální banka doporučila, aby mzdy v Německu rostly rychleji

Odboráři v Německu začali vyjednávat se zaměstnavateli o kolektivních smlouvách. V této situaci přišla s nečekanou podporou německá centrální banka. Připojila se k výzvám na rychlejší zvyšování mezd. V minulosti přitom vyzývala spíše ke mzdové zdrženlivosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro, bankovky v obálce (ilustrační foto)

Euro, bankovky v obálce (ilustrační foto) | Foto: Eva Odstrčilová

Vrchní ekonom banky v televizi řekl, že vzhledem k hospodářskému růstu, nízké nezaměstnanosti a celkově dobré perspektivě vývoje ekonomiky je vývoj mezd v Německu jen velmi mírný. A že podniky mají podle něj prostor k rychlejšímu zvyšování platů.

Hlavní ekonom J&T banky Petr Sklenář považuje toto prohlášení za nový nestandardní bankovní nástroj.

„Poté, co jsou veškeré standardní nástroje, to znamená úrokové sazby, vyčerpány, centrální banky hledají nové nástroje, jak povzbudit inflaci,“ říká a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném rychlejším růstu mezd v Německu informovala redaktorka Jitka Hanžlová

„V poslední době jedním z těchto nástrojů je vytvářet v rámci své autority tlak na to, aby zaměstnanci požadovali vyšší mzdy či aby zaměstnavatelé souhlasili s vyšším růstem nominálních mezd.“

Přitom německé reálné mzdy letos rostou nejrychleji za posledních 15 let. Zhruba 16 a půl milionu zaměstnanců krytých kolektivními dohodami si zajistilo pro letošní rok průměrné nominální zvýšení mezd o 3,1 procenta. A meziroční inflace byla v červnu na úrovni jednoho procenta.

Obavy z nízké inflace

Německá centrální banka se snaží působit na další růst mezd, protože se obává nízké inflace. Pokud by byla dokonce záporná, vedlo by očekávání firem a lidí, že budou ceny dál klesat, k odkládání spotřeby a zastavilo by hospodářský růst.

I když si Německo může další růst mezd dovolit, přesto se krok Bundesbanky Petru Sklenářovi z J&T banky nelíbí.

„Všechny tyto nástroje bych bral jako kontroverzní a nešťastné. Tyto postupy jsou dost nevyzkoušené a snaží se ovlivňovat rozhodování konkrétních lidí a určovat, které rozhodnutí je to správné,“ podotýká.

Německo si může rychlejší růst mezd dovolit, protože německá ekonomika je silná, konkurenceschopná, roste, převažují vývozy. A nehrozí nebezpečný růst inflace.

V Česku by byl podobný krok rizikem

Česká ekonomika by si rychlejší růst mezd nejspíš dovolit nemohla. Z pohledu inflace - která je v Česku velice malá a klesá, v červnu byla dokonce na nule - by to sice žádné nebezpečí nepředstavovalo, riziko ale číhá někde jinde.

„ Je pravděpodobné, že růst reálných mezd bude rychlejší než růst ekonomiky, což už samo o sobě je ne příliš zdravý ukazatel. “

„Česká ekonomika, byť v porovnání s ostatními státy Evropské unie patří mezi ty silnější, rozhodně nedosahuje konkurenceschopnosti a takové síly na mezinárodních trzích jako německá,“ připomíná Jan Jedlička z Evropské kanceláře České spořitelny.

„Já bych se obával, že kdyby v Česku začaly rychleji růst průměrné mzdy, že by se to odrazilo negativně na ztrátě konkurenceschopnosti na mezinárodních trzích,“ tvrdí.

Mzdy rostou rychleji než ekonomika

Růst mezd by navíc podle něj měl odpovídat produktivitě práce. „Když se podíváme na poslední statistiku růst průměrných mezd v Česku, tedy za první čtvrtletí letošního roku, tak průměrné mzdy rostly tempem 3,1 procenta,“ poukazuje Jedlička a dodává:

„Oproti tomu celá česká ekonomika za letošní rok má vzrůst o dvě procenta. Je pravděpodobné, že růst reálných mezd bude rychlejší než růst ekonomiky, což už samo o sobě je ne příliš zdravý ukazatel,“

I z tohoto úhlu pohledu tedy není příliš reálné, aby teď v Česku mzdy rychle rostly.

Jitka Hanžlová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme