Alsaský památník první světové války s tísíci mrtvými představila světu Tour de France

Památník první světové války Hartmannsweillerkopf v Alsasku se dostal do popředí zájmu díky letošní Tour de France. Kolem místa, kde jsou pohřebné desetitisíce vojáků, letos vedla trasa slavného cyklistického závodu. Pro jeho věhlas to nejspíš udělalo víc, než nedávné setkání prezidentů Francie Francois Hollande a Německa Joachim Gauck. Položili také základní kámen muzea, které má na místě vzniknout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přesně před 100 lety vyhlásilo Německo válku Francii. Události si dnes v Alsasku připomněli prezidenti obou zemí Joachim Gauck a François Hollande

Přesně před 100 lety vyhlásilo Německo válku Francii. Události si dnes v Alsasku připomněli prezidenti obou zemí Joachim Gauck a François Hollande | Zdroj: Reuters

Památník má dvě části. Jednu tvoří krypta, kde je dvanáct tisíc neidentifikovatelných ostatků, jak francouzských, tak německých vojáků.

Druhou částí je nekropole a hřbitov, kde jsou pohřbeny další tisíce vojáků. Hoře se kvůli vysokému počtu válečných obětí přezdívalo Požírač lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V místě památníku první světové války natáčel zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd

K památníku patří ještě kříž na skále.

„Musíte zůstat na hlavní cestě, protože jakmile z ní sestoupíte, tak riskujete život. Kolem dokola tady v těch lesích je pořád ještě spousta nevybuchlých granátů a dalších výbušnin,“ varuje správce památníku Philipe.

„Čas od času něco bouchne, není tady stále úplně bezpečno, proto dávejte pozor,“ dodává.

Francois Hollande a Joachim Gauck na místě položili základní kámen nového muzea.

„Myslím, že muzeum je to, co tady opravdu chybí. Najdete tu kryptu, hřbitov, ale žádný památník s vysvětlením co se tenkrát stalo, co bylo příčinou, kolik lidí zahynulo,“ říká turista z Německa.

Myslí si, že díky těmto informacím a zážitku z památníku si všichni návštěvníci uvědomí, že válka je opravdu nesmyslná.

Přesně před 100 lety vyhlásilo Německo válku Francii. Události si dnes v Alsasku připomněli prezidenti obou zemí Joachim Gauck a François Hollande | Foto: Reuters

„Jsme v Alsasku, v minulosti patřilo Německu, pak Francii, pak zase Německu, teď opět Francii. Když se podíváte na obě strany Rýna, zjistíte, že vypadají úplně stejně, nevíte, jestli jste v Německu nebo ve Francii - tak proč válčit?“ zamýšlí se nad poselstvím památníku.

Svět objevil Harmanswiellerkopf možná až letos. Ne kvůli návštěvě prezidentů, ale protože se památník objevil na televizních obrazovkách během slavného cyklistického závodu Tour de France.

Jeho ředitel Gilbert Wagner z toho měl radost. Ročně k památníku dorazí 250 až 300 tisíc návštěvníků, teď jich může být ještě víc.

Nejvíce ho potěšilo, že spolu během Tour kempovali a popíjeli dohromady Němci i Francouzi.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme