Kandidáti do voleb mají poslední šanci podat přihlášku. Strany sází na známé tváře

Poslední šanci mají zájemci, kteří chtějí na podzim kandidovat do Senátu. Lhůta pro podání přihlášky vyprší v 16 hodin odpoledne. Voliči jako tradičně rozhodnou o obměně třetiny horní komory. Souboje ve 27 obvodech přitom slibují celou řadu dramatických zápletek. A ty se nevyhnou ani vládní koalici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Senátu

Volby do Senátu | Foto: Tomáš Adamec

Senátorský post obhajují hned dva členové Sobotkova kabinetu, konkrétně ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a ministr školství Marcel Chládek (oba ČSSD).

Do horní komory chce za hnutí ANO nově ministr dopravy Antonín Prachař. Politolog Kamil Švec z Univerzity Karlovy proto říká, že volby mohou zamíchat rozložením sil ve vládní koalici.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravách stran na podzimní volby informuje redaktor Jaroslav Gavenda

„Budou samozřejmě i testem jednotlivých politických stran a budou určovat jejich sílu v rámci vyjednávání v rámci vládní koalice.“

Strany sází na známé tváře. Za opoziční ODS chce na dalších šest let do Senátu třeba šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz. Soupeřem mu v pražském obvodě bude i bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Toho do Senátu podporují lidovci a Strana zelených.

Právě lékaři a vysokoškolští učitelé jsou tradičně u českých voličů oblíbení. „Největší důvěru vzbuzují u voličů lékaři, nejčastěji například porodníci. Často jsou to vysokoškolští vyučující, kteří tu podporu získávají, nebo významné osobnosti,“ potvrzuje Kamil Švec.

K volbám půjdou Češi 10. a 11. října. V senátních volbách se bude hlasovat v 27 obvodech, které zastupují senátoři vzešlí z voleb v říjnu 2008. Obmění se třetina Senátu, tedy 27 z 81 mandátů. V souběžných komunálních volbách si politické strany rozdělí přes 62.300 mandátů - přes 5000 jich bude obhajovat ODS, asi 4500 ČSSD, zhruba 4000 lidovci a více než 3000 komunisté.

Kdo se chce na podzim ucházet o hlasy voličů, musí se registrovat nejpozději do dnešních 16 hodin. Co se stane, pokud na přihláškách budou chyby, vysvětluje Vladimír Řepka z ministerstva vnitra.

„Kandidáti nebo jejich zmocněnci, kde budou zjištěny nedostatky, budou vyzváni a potom do 21. srpna 2014 mají možnost chyby napravit.“

Úterý je také posledním dnem pro podání kandidátních listin do komunálních voleb. Správnost přihlášek začnou úřady kontrolovat ještě dnes.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme