Piloti létající pro jihomoravskou záchrannou službu získali brýle s nočním viděním

Pohodlnější přístup vrtulníku k závažným nehodám během noci umožní jihomoravské záchranné službě nové brýle pro noční vidění. Ve výbavě je mají piloti vrtulníků. Nemusí se tak v noci omezovat jen na heliporty a dobře osvětlená místa. Pro pacienty to znamená rychlejší dostupnost péče i převoz do nemocnice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrtulník záchranářů

Vrtulník záchranářů | Foto: ZZS JMK

„Teď bude možné vrtulník využít tak jako ve dne, aby zasahoval v terénu blíž nehodám,“ upřesňuje mluvčí záchranářů jižní Moravy Barbora Zuchová.

„Let nad terénem s těmi brýlemi pro pilota znamená, že má větší pohodu, protože vidí překážky, vidí terén,“ potvrzuje také pilot Petr Fridrich.

„Dejme tomu, pokud by to bylo přistání někde do terénu, budou tam v blízkosti dráty vysokého napětí, tak pilot by měl identifikovat překážky a přiblížení a přistání provést bezpečně mimo ně,“ vysvětluje.

Brýle fungují na principu změny toku fotonů. Mění je na tok elektronů, který několikanásobně zesilují. Elektrony dopadají na vrstvu zeleného fosforu, emitují opět tok fotonů a zobrazují obraz.

Provozovatel letecké služby, který spolupracuje s jihomoravskými záchranáři, je prvním nestátním subjektem, který svým pilotům speciální brýle pořídil. Dosud jimi disponovala česká policie a armáda.

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme