Před sto lety ve Vídni válku vítali, teď si připomínají její hrůzy

Před 100 lety začala první světová válka. Těžko dnes uvěřit, že se na ni někdo těšil. Například ve Vídni, kde mezi lidmi panovala nadšená a bojovná atmosféra. Rakousko si letos výročí války připomíná řadou akcí. Podle historiků je nejvyšší čas, protože mladá generace už o válce tuší jen matně. Ústřední výstava na válečné téma se jmenuje přiléhavě „Mým národům“ a nachází se v centru Vídně, v Rakouské národní knihovně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava v Rakouské národní knihovně se jmenuje Mým národům

Výstava v Rakouské národní knihovně se jmenuje Mým národům | Foto: Vojtěch Berger

Historik Manfried Rauchensteiner je předním rakouským odborníkem na habsburskou monarchii. Coby kurátor výstavy chtěl veřejnosti ukázat, že zatímco na frontě se bojovalo, svůj každodenní boj sváděli i lidé v zázemí.

Rakousko-Uhersko podle něj nebylo na tak velký konflikt vůbec připravené. Už v roce 1916 zemřeli první lidé hlady a projevoval se akutní nedostatek všeho.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na výstavu o první světové válce zamířil i zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger

Úřady třeba vyzývaly obyvatele, aby sbírali chrousty jako krmivo pro prasata. Z ženských vlasů se dělaly hnací řemeny a z kávové sedliny se lisoval olej na promazávání strojů.

Každá společenská skupina si od války něco slibovala, třeba odboráři čekali zlepšení podmínek pro pracující. Před začátkem války Vídeňané dychtivě čekali na každou informaci, obléhali ministerstvo zahraničí a vlastně se těšili, až vypukne konflikt, který visel ve vzduchu.

Dočkali se 28. července 1914. Císař František Josef podepsal vyhlášení války Srbsku coby odvetu za měsíc starý sarajevský atentát na následníka trůnu Františka Ferdinanda.

Historik Manfried Rauchensteiner je předním rakouským odborníkem na habsburskou monarchii | Foto: Vojtěch Berger

„Pradědeček válku nechtěl, byl pod tlakem. Bylo mu 84 let a vmanévrovali ho do toho vojáci,“ myslí si pravnuk tehdejšího císaře Marcus Habsburg.

S tím ale ostře nesouhlasí historik Rauchensteiner. Podle něj se císař k útoku na Srbsko vnitřně odhodlal už krátce po atentátu, určitě to prý věděl do 2. července.

Před sto lety začala 1. světová válka. Zemřelo v ní i 130 tisíc českých vojáků

Číst článek

Rauchensteiner také oceňuje postoj rakouských politiků, kteří se podle něj po delším váhání rozhodli jasně pojmenovat spoluzodpovědnost Rakouska-Uherska za rozpoutání 1. světové války a přestali se tvářit, že se to dnešního Rakouska netýká.

Rakousko si výročí první světové války připomíná řadou akcí. Podle historiků je nejvyšší čas, protože mladá generace už o konfliktu tuší jen matně | Foto: Vojtěch Berger

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme