Nejnemožnější a nejbláznivější tři týdny v životě, žasl König nad Tour

I v případě, že někde ve Francii svítí slunce, probouzejí se její obyvatelé do poněkud smutnějšího rána. Včera totiž skončila Tour de France, jejich velký svátek. I my jsme vás o Tour informovali, ale měli bychom vám aspoň načrtnout, jaká vlastně je.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tým NetApp před Vítězným obloukem. Leopold König 7. zleva, Jan Bárta vpravo

Tým NetApp před Vítězným obloukem. Leopold König 7. zleva, Jan Bárta vpravo | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Svůj proslov uzavřel vítěz 101. ročníku Tour de France, Ital Vincenzo Nibali, francouzsky. Projevil tím i úctu k závodu, který ho korunoval, a vystihlo to víc, než vše řečení předtím.

Ve filmu o Tour nazvaném La Grande Boucle jsou také stíhačky. A letadla rámovala i první a velmi úspěšnou Tour de France Leopolda Königa. Od startu v Yorkshire.

„Přeběhla mi husí kůže po celém těle. Pozdravila nás královská rodina, vyprovodila nás do první etapy. Při poslední etapě jsme najeli na první okruh po Chámps-Élysées, tak nad námi přeletěly stíhačky, zase jsem měl husí kůži. To byly nejbláznivější a nejnemožnější tři týdny v mém životě,“ vyprávěl sedmý v celkovém pořadí Leopold König.

Přehrát

00:00 / 00:00

Až do Paříže dojel s Tour také Tomáš Kohout

Ale když se rozhlédl od náměstí Svornosti přes Elysejská pole k Vítěznému oblouku, neřekl, co cítí, nemohl. „Já nevím, já jsem teď prázdný. Nedokážu to popsat,“ dodal.

To Jan Bárta, na Tour třetí v časovce, to vyhmátl. Tour vůbec nechtěl srovnat s Girem a Vueltou. „Vynikající atmosféra posouvá ten závod někam jinam. Asi také vede k tomu, že mají závodníci větší nervy, než v jiných závodech,“ říkal.

Kdo jiný by měl ale Tour de France vystihnout lépe, než Daniel Mangeas? Její hlasatel, který se s ní rozloučil po 41(!)ročnících? Považuje ji za největší svátek na světě.

„S milióny diváků. Sledují ji generální ředitelé se svými dělníky, babičky s vnuky. Všichni jsou podél silnic. A protože mám rád lidi, miluju Tour,“ vysvětluje Daniel Mangeas jednu z variant věty ‚C'est le Tour‘. To je Tour.

Tomáš Kohout, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme