Zemědělci už sklidili skoro polovinu ploch obilovin a většinu řepky

Čeští zemědělci už sklidili skoro 90 procent řepkových polí. Pod střechou mají i polovinu obilí ze všech ploch, která letos oseli. Celkem zatím sklidili přes 605 tisíc hektarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žně – traktor a kombajn

Žně – traktor a kombajn | Foto: Jan Rosenauer

Letošní žně jsou zatím bohatší než v loňském roce. Současná produkce obilovin je vyšší než 3,5 milionu tun. To je o třetinu více než loni touto dobou. V některých regionech ale zpomalil práce déšť.

„Nejpomaleji probíhají žně v Karlovarském kraji, kde je zatím sklizeno necelých 20 procent ploch obilovin a necelá polovina ploch řepky," říká mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Sklizeň podle něj zaostává také v Moravskoslezském kraji a na Vysočině:

Přehrát

00:00 / 00:00

Dosavadní průběh letošních žní přiblížil Jan Beneš z ekonomické redakce

„Naopak tradičně nejrychleji probíhají žně v Jihomoravském a Zlínském kraji, kde už je sklizeno 80, respektive takřka 100 procent ploch obilovin a řepky.“

Nejvýznamnější obilovina u nás je pšenice ozimá. Zemědělci ji už sklidili na 43 procentech ploch, na kterých obilovinu vysadili.

Ještě před začátkem žní statistici odhadovali, že celková sklizeň bude letos menší, a to jak u obilí, tak i řepky. U obou plodin jsou zatím rekordní i průměrné hektarové výnosy. Prozatím jsou žně přesně v polovině, takže se dá očekávat, že celková úroda by mohla být nad očekávání agrárníků i dalších odborníků.

V produkci obilí ČR dlouhodobě přebytková

Česká republika je v produkci obilovin a olejnin nejenom soběstačná, ale dokonce trvale přebytková.

„My máme dlouhodobě spíše problém naši nadúrodu vyvézt. Je to pro nás problém zejména proto, že jsme vnitrozemský stát a mámě větší náklady v tom, dostat to zboží do evropských přístavů,“ vysvětluje agrární analytik Petr Havel a dodává:

„Nehrozí, a dlouho hrozit nebude, že bychom měli málo obilí pro pekárenskou výrobu.“

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme