Rallye jezdec Černý se vrací po haváriích, usiluje o titul evropského šampiona

Automobilové soutěže s sebou přináší nejen tvrdé boje o každou sekundu, ale také havárie. K rallye prostě patří. Své by o tom mohla vyprávět posádka Jan Černý - Pavel Kohout. Vévodí sice průběžné klasifikaci juniorského evropského šampionátu, ale dva poslední podniky neskončily tak, jak by si oba přáli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rally Bohemia

Rally Bohemia | Foto: Petr Eliáš

Předčasný konec přišel po haváriích. Teď se oba chystají na návrat. Blíží se Rally Pačejov a především populární zlínská Barumka na konci srpna.

Reprezentanti Peugeot Černý Racing Teamu nedobrovolně skončili nejprve na Azorských ostrovech. Ani následná soutěž v Belgii radost příbramské posádce nepřinesla. Čtyřiadvacetiletý jezdec nevládl jednu ze zatáček a věděl, že je zle.

Přehrát

00:00 / 00:00

S posádkou Černý - Kohout mluvil Pavel Petr

„Při první havárii jsem chyboval, byla hodně smolná. Je spoustu věcí, které si z toho vezmu. Přístup k závodu a myšlení o závodu patří mezi věci, nad kterými je potřeba se neustále zamýšlet a neustále je zdokonalovat,“ popsal své pocity Černý.

Přiznal zároveň, že o karambolech moc nepřemýšlí. Kdyby tak dělal, asi už by do kokpitu soutěžního vozu, v jeho případě Peugeotu 208, neusedl.

„Den nebo dva po nehodě jsem ještě v pohodě, až poté mě to začne štvát, ale dlouho se tím neužírám. Je potřeba mít kolem sebe lidi, kteří vás podpoří. I to je potřeba k tomu, aby byl člověk úspěšný,“ podotýká Černý.

Rallye fandím, ale raději bych ho viděl na okruzích, tvrdí otec jezdce Jana Kopeckého

Číst článek

Důležité je, aby důvěru v jezdce ovšem měl i nadále navigátor. Šéf celé posádky se nebojí jeho ztráty. „Negativní i pozitivní událost, která se přihodí, vám nějakým způsobem otevře oči, ukáže vám jiný směr, nebo si člověk uvědomí, že musí začít pracovat jinak,“ pokračuje Černý.

Spolujezdec Pavel Kohout potvrdil, že svět rallye ani po nepříjemných zkušenostech neopustí. Nemá k tomu důvod. Příjemnější okamžiky totiž převažují. „S Honzou jsem odjel nějakých sto závodů, tohle byly naše první nehody. Navíc nebyly ani tak velké. Šlo o malé chybičky, jež ale byly tvrdě potrestány,“ objasňuje.

Titul evropských šampionů je velkou výzvou

Nikdo při haváriích naštěstí neutrpěl žádný šrám. Zisk evropského titulu navíc představuje velkou výzvu.

„Pořád jsme odhodlaní, protože šampionát není ztracený. Spíše naopak. Pořád je skvěle rozjetý, jsme první a teď nás čeká domácí soutěž, na kterou si věříme. Pro Honzu bude nejdůležitější se s tím psychicky srovnat,“ myslí si Kohout.

Závod v Pačejově by ještě před Barum rally měl posádce vrátit jistotu. Při populární zlínské soutěži už půjde o body. A také o to znovu si závody užít.

„Když chce být člověk úspěšný, tak si to musí jenom užívat. Člověk musí být dobře připravený, musí být profesionál, ale je potřeba si to také užívat. Pak mohou přijít výsledky,“ dodal talentovaný jezdec Černý.

Pavel Petr, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme