Zkušený basketbalista Aleš Chán s pozvánkou do reprezentace už nepočítal

Jednoho basketbalistu během přípravy české reprezentace na evropskou kvalifikaci na palubovce stoprocentně nepřehlédnete. Měří 216 centimetrů a ve 33 letech už ani s národním týmem nepočítal. Pozvánka do výběru oporu pražského USK Aleše Chána potěšila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalista Aleš Chán

Basketbalista Aleš Chán | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

V ligové soutěži prošel Nymburkem, ústeckým klubem, Brnem, Prostějovem a v současné době je nepostradatelným mužem v sestavě USK.

Začínal ovšem na Vyšehradě, kde hrál od mládežnických týmů až po prvoligovou soutěž. Před návratem do hlavního města, mimochodem po dlouhých patnácti letech, si také vyzkoušel zahraniční angažmá na Kypru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aleše Chána během přípravy národního týmu zpovídal Pavel Petr

S myšlenkami na reprezentaci už se dávno rozloučil. Pozvánku adresovanou právě jemu nečekal. „Byl jsem překvapený. Vůbec jsem nečekal, že by pozvánka mohla přijít. Pak jsem si myslel, že je to kvůli zraněným hráčům, ale jsem rád, že jsem vydržel tak dlouho,“ prozrazuje Chán.

V přípravě na evropskou kvalifikaci viditelně pookřál. Šanci i ve třiatřiceti letech vnímá jako velkou výzvu.

Nejtěžší bude Gruzie, říká před kvalifikací na ME basketbalista Bartoň

Číst článek

„Pro moje tělo je to výzva každý den,“ směje se Chán. „Snažím se hodně regenerovat a spát, už to není taková sranda, jako když mi bylo 25 let. Pořád si to užívám, pořád mě to baví,“ dodává.

Příprava s národním týmem ovšem prodlužuje sezónu. Začala dřív, než v případě ligových celků. „S USK jsme se nedostali do play off, takže mi to pomohlo. Snažil jsem se individuálně udržovat, ale je to něco jiného. I v Praze se těžko shání kluci na nějaký slušný basket,“ podotýká Chán.

S reprezentací se připravuje v dobře známých místech

V reprezentačním výběru se zařadil mezi ty nejzkušenější. Podobnou roli zná z USK, ne však na této úrovni. „Pro mě je to nová role, ale budu se snažit přizpůsobit,“ říká zkušený pivot, který se s mužstvem připravuje v Nymburce. V místě, kde odehrál významnou část své kariéry.

„Je to trochu nostalgie, strávil jsem tady podstatnou část svého života. Je fajn se vracet mezi lidi, kteří vás mají rádi a vzpomenou si. Celkově je to pro mě příjemné,“ tvrdí s tím, že se v realizačním týmu objevují spoluhráči z jeho nymburské éry.

Pavel Beneš působí v roli asistenta, Radek Nečas je vedoucím mužstva. „Také si říkám, co tady vlastně dělám. Ale pořád mě chtějí, dokud budou držet klouby, tak bych rád hrál,“ slíbil na závěr Chán.

Pavel Petr, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme