Soud zamítl další odškodnění pozůstalým po oběti ‘heparinového‘ vraha Zelenky

Nemocnice Havlíčkův Brod nemusí zaplatit 8,8 milionu korun, které po ní požadovali pozůstalí po jedné z obětí takzvaného heparinového vraha Petra Zelenky. O zamítnutí žaloby pěti pozůstalých dnes rozhodl Krajský soud v Hradci Králové. Nemocnice rozhodnutí přivítala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud

Krajský soud | Foto: Zuzana Kopuletá

„My jsme samozřejmě rádi, že jsme opět prokázali, že naše nemocnice a naši lékaři postupovali správně a že jediným viníkem byl v této kauze pan Zelenka, který za to byl odsouzen,“ řekla mluvčí nemocnice.

Petr Zelenka jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice podával pacientům heparin od května do září 2006. Deseti pacientům podáním heparinu zředil krev, sedm z nich vykrvácelo.

Podezření pojal po několika měsících pátrání po příčinách jejich úmrtí primář ARO havlíčkobrodské nemocnice Pavel Longin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí soudu okomentovala Lucie Široká z Centra zdravotnického práva Právnické fakulty UK

Hradecký krajský soud poslal Zelenku do vězení na doživotí. Trest potvrdil i Nejvyšší soud, který zamítl odvolání. Podmíněně tak může být Zelenka propuštěn na svobodu v roce 2038.

„Já sám nedokážu říci, proč se tohle stalo, proč to dopadlo takhle tragicky. Nevím, proč jsem přistoupil k podávání heparinu, co se se mnou stalo,“ litoval Zelenka. Dodal, že se chce všem omluvit.

Podle rozsudku by měl Zelenka také platit odškodné 15 lidem, ale jelikož je ve vězení, vymahatelnost peněz je obtížná. Výše odškodnění se pohybuje kolem 200 tisíc korun pro každého, k tomu má zaplatit 72 tisíc jako výdaje zdravotní pojišťovně.

V heparinové kauze byl také souzen ředitel havlíčkobrodské nemocnice Josef Pejchl. Za neohlášení vražd dostal podmínku, odvolací soud ale trest zrušil.

Případ inspiroval filmaře. V roce 2009 vznikl film Hodinu nevíš podle literární předlohy, kterou byl romám Vraždy ze závisti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme