Přijímací zkoušky na střední školy budou jednotné. MŠMT s nimi počítá od roku 2016

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy otestují studenti už příští rok. Zatím to bude jen pilotní verze. Povinné přijímačky z českého jazyka a matematiky budou skládat od roku 2016.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přijímací zkoušky na střední školy.

Přijímací zkoušky na střední školy. | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ministr školství Marcel Chládek z ČSSD chce, aby se zlepšila úroveň českých studentů. Proto se rozhodl jednotné přijímací zkoušky zavést.

„Jeden z důvodů je stále snižující se úroveň žáků a studentů středních škol s maturitou. Druhý důvod je, že chceme, aby střední školy s maturitou byly opravdu výběrové školy, a ne že dnes v podstatě každý má maturitu,“ uvádí Marcel Chládek.

Ministr školství si od zavedení jednotných přijímacích zkoušek slibuje zlepšení úrovně českých studentů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednotných přijímacích zkouškách na střední školy mluvili ministr školství za ČSSD Marcel Chládek a člen expertního týmu ODS pro školství Václav Klaus

„Je to také krok tím směrem, že na učebních oborech už nebude maturita, ale v budoucnu bude mistrovská zkouška,“ vysvětluje ministr Chládek a pokračuje:

„A jeden z významných momentů je také poslední zpráva PISy (PISA = Program pro mezinárodní hodnocení žáků – pozn. aut.), která nám jasně říká, že je výrazný rozdíl ve vzdělávání na základních školách a otevírají se nám nůžky mezi slabšími a lepšími školami.“

Jednotné přijímací zkoušky kritizuje člen expertního týmu ODS pro školství Václav Klaus:

„Ten problém je, že je příliš mnoho středních škol. Řada z nich poskytuje slabé vzdělání, 55 procent žáků tam neudělá maturitu. Problém řešit tím, že nasadíme jednotné kopyto na jakési zkoušky, nemůže fungovat. Máme různé školy – zdravotní, umělecké, odborné, gymnázia. Na základě jednoho jediného testu určeného panem ministrem Chládkem se rozhodne, jaké dítě smí na obor s maturitou, a jaké ne. Nemyslím si, že je to správné.“

„Nechápu, co si od toho může stát slibovat. Navíc ve škole nemá být všechno jednotné. Je skutečně právo škol vybrat si žáky takové, jaké chtějí – chytřejší, nebo méně nadané, aby s nimi více pracovali. Bude to stát samozřejmě desítky milionů, pak to také vysoutěží nějaká soukromá firma. Bude to další blázinec pro školy, omezí pravomoci ředitelů a zkomplikuje to spoustě rodičů život,“ dodává Klaus.

Náklady budou podle resortu školství nižší než například u státních maturit. Plná verze testování bude stát ročně deset milionů, ta pilotní, která už poběží příští rok, milionů sedm.

Test bude přenositelný

Test z češtiny a matematiky, který student vyplní, bude navíc přenositelný. Pokud neuspěje na jedné škole, může se s ním ucházet o přijetí na jiné.

Nová forma přijímaček má podle Tomáše Zatloukala z České školní inspekce podporu u ředitelů středních i základních škol.

„Se záměrem zavést povinné, jednotné přijímací zkoušky souhlasilo 94 procent ředitelů základních škol a 76 procent ředitelů středních škol. Jednotné zadání podporuje 75 procent ředitelů základních škol a 61 procent ředitelů středních škol,“ dodává Tomáš Zatloukal.

Ministerstvo doufá, že se do pilotního projektu, který se rozběhne příští rok v dubnu, zapojí kolem 50 procent středních škol.

Eva Rajlichová, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme