Hradubická aglomerace chce evropské miliardy. Pomohly by hlavně v dopravě

Zejména doprava, ale i životní prostředí, školství nebo sociální oblast - tam všude pomůžou v příštím programovém období evropské peníze. Plánují to zástupci měst hradubické aglomerace. Jednotlivé dotační programy musí ještě schválit Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové krátké nízkopodlažní trolejbusy pro královéhradeckou městskou hromadnou dopravu

Nové krátké nízkopodlažní trolejbusy pro královéhradeckou městskou hromadnou dopravu | Foto: Magdalena Vlčková

V přípravě jsou nové parkovací domy pro auta a kola i nová hradecká spojka. Hradec Králové a Pardubice připravují také projekt elektrocity.

„Jedná se o prodloužení stávajících trolejbusových linek o nové. Především bychom rádi zainvestovali do nových elektrobusů a projekt bude podporovat i elektromobily a nabíjecí místa,“ říká náměstek královéhradeckého primátora pro investice Jindřich Vedlich z TOP 09.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, do jakých oblastí chtějí města evropské peníze nasměřovat, se zajímal redaktor Jiří Fremuth

Evropské miliony mají zčásti zaplatit i některé cyklostezky a revitalizace by se mohl dočkat Labský náhon v Kuklenách, pravý břeh Labe, severní městské terasy nebo Žižkovy sady.

Z peněz na hradubickou aglomeraci chce čerpat i Královéhradecký kraj. Společně s hradeckým magistrátem chce opravit Gajerovy a Vrbenského kasárny. Evropské peníze mají pomoci také ve školství, s opravou památek nebo modernizací královéhradecké fakultní nemocnice.

„V oddělení onkologie, chirurgie, dětského oddělení, infekčního oddělení,“ přibližuje náměstek hejtmana Otakar Ruml z KSČM, kde všude peníze pomůžou. Mluví až o jedné miliardě korun.

Kvůli čerpání evropských dotací vzniká hradubická aglomerace. Patří sem Hradec Králové, Pardubice, Chrudim, Jaroměř nebo Chlumec nad Cidlinou. Na území, kde žije 320 tisíc lidí, bude možné do roku 2020 čerpat až šest miliard korun

A své projekty uplatní i menší města, jako jsou Nechanice, Týniště nad Orlicí, Jaroměř nebo Chlumec nad Cidlinou.

„Naše město má zacíleno na dvě velké akce. Jedna věc je dokončit protipovodňová opatření a druhým přáním je pomoci rozvoji takzvanému vědeckotechnickému parku v průmyslové zóně,“ uvádí chlumecký starosta Miroslav Uchytil z KDU-ČSL.

Jednotlivé dotační programy musí ještě schválit Evropská komise. O první peníze by pak konkrétní projekty usilovaly v polovině příštího roku.

Jiří Fremuth, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme