Festival nového cirkusu Letní Letná nabídne nejvíc premiér za dobu své existence

V rámci jedenáctého ročníku největšího českého festivalu nového cirkusu Letní Letná se představí více zahraničních i českých premiér než kdy dříve. V Praze vystoupí známé soubory jako domácí Cirk La Putyka nebo francouzský Cirque Trottola. Festival začíná už 17. srpna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letošní ročník festivalu Letní Letná zahájila v neděli show francouzského souboru Malabar

Letošní ročník festivalu Letní Letná zahájila v neděli show francouzského souboru Malabar | Foto: Filip Jandourek

Festival letos zahájí světová premiéra inscenace Le Poivre Rose belgického souboru La Compagnie du Poivre Rose. Hudebně ji doprovodí Iva Bittová. Koproducentem projektu je přímo festival Letní Letná.

„Je to belgická company, ale jsou tam lidé, kteří pracovali v Kanadě, francouzský režisér a Iva Bittová za Českou republiku tomu bude živě dělat hudební doprovod. Teď před festivalem se bude dokončovat představení přímo na Letné, takže tady budou ještě týden zkoušet,“ přibližuje ředitel festivalu Jiří Turek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O program festivalu Letní Letná se zajímala redaktorka Veronika Štefanová

Letos přijede i českému publiku dobře známý soubor Cirque Trottola, který ve vlastním šapitó uvede během dvou týdnů jedenáct repríz představení Matamore.

„Jsou to vlastně dvě company dohromady – Cirque Trottola a Petit Théâtre Baraque. Představení má krásné šapitó, diváci sedí do kruhu, 360 stupňů, takže jsou proti sobě, blízko. Je to jenom asi pro 300 diváků, ta manéž je taková utopená, takže vypadá trošku jako korida. Celé představení je hozené do retro stylu, ať už líčením, atmosférou, poetikou,“ vysvětluje Turek.

Extrémní fyzické výkony na dřevěných prknech nebo s pomocí propanbutanových lahví představí další francouzský soubor – Cirque Inextremiste – v představení Extrêmités.

Akrobacie i tanec

Z českých souborů vystoupí Cirque Garuda s akrobatickým a audiovizuálním představením Pantokine. Další premiéru uvede i soubor DaeMen, který se rozrostl ze dvou artistů na osm. Ti ve spolupráci s choreografem a tanečníkem Jarkem Cemerkem vytvořili inscenaci Loser(s).

„Akrobacie, choreografie, mluvené slovo, hudba, všechno dohromady. A co se týče choreografie samotné, je tam použitý současný tanec. Choreografii tam ztvárňují netanečníci, akrobaté, takže já jsem je musel vlastně v rychlosti, za pochodu naučit hýbat se jako tanečníci. A myslím si, že se to docela daří,“ popisuje přípravu představení Cemerek.

„My jsme v projektech měli vždycky k akrobacii i pohybovou stránku, ale tady s Jarkem se nám to posunulo úplně někam jinam. Většina z nás si, co se týká tance, sáhla na dno,“ dodává zakladatel souboru Petr Horníček.

Představí se také soubory jako Cirkus LeGrando, Bratři v tricku, Cirkus Mlejn, La Compagnie des Pieds Perchés nebo Divadlo Continuo. Letní Letná potrvá až do 2. září.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme