Zpravodaj ČRo: Vesničané utíkali do sklepů, na domy padaly těla a kusy letadla

Přesně před týdnem se na východě Ukrajiny zřítilo malajsijské letadlo s 298 lidmi na palubě. Boeing pravděpodobně zasáhla raketa odpálená z povstaleckých území, katastrofu nikdo nepřežil. Jak to vypadalo na místě neštěstí, přiblížil ve své reportáži zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky letadla Malajsijských aerolinií sestřeleného nad východní Ukrajinou

Trosky letadla Malajsijských aerolinií sestřeleného nad východní Ukrajinou | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Odbočili jsme z hlavní trasy na vedlejší silnici a tady nad námi, jak mi říká moje průvodkyně, se letadlo začalo rozpadat.

V nedaleké vesnici spadla na střechu jedna z obětí a její tělo se na hřebenu střechy rozlomilo na dvě části. Místní obyvatelé jsou z toho dosud v šoku.

„Všichni jsme se schovali do sklepů. Ještě před třemi měsíci bychom vyběhli ven, došlo by nám, že jde o letecké neštěstí, ale teď, když slyšíme nějaký výbuch, okamžitě běžíme sklepa,“ popisuje první reakci paní Olga. Po chvíli se ale vesničané odvážili ven.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místo katastrofy malajsijského letadla na Ukrajině popsal v reportáži zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„Pět metrů od domu ležela tři těla. Neuměli jsme si představit, že to byla taková havárie. Mysleli jsme si, že spadlo vojenské letadlo, že se piloti zachránili na padácích, a vydali jsme se je hledat. Říkali jsme si, že možná někdo přežil, že ho můžeme zachránit, pak jsme ale uviděli roztrhaná těla bez nohou a bez hlav,“ líčí paní Olga.

Ze zbytků leteckých přístrojů místní lidé vytvořili improvizovaný pomník, kam přinesli plyšové hračky a květiny. Mezi obětmi bylo více než 80 dětí.

Osobní kosmetika, krémy, šampony, cédéčka, oblečení, boty, to vše se válí na zemi ve změti trosek. Leží tu také oranžový pytel přepravovaný malajsijskou poštou s datem 16. července a číslem letu. Mezi tím kusy vnitřních orgánů, zápach není příliš příjemný.

Trosky letadla Malajsijských aerolinií sestřeleného nad východní Ukrajinou | Foto: Martin Dorazín

Zbytky pilotní kabiny hlídá příslušník místní domobrany, v civilu horník Sergej Čujkov. „Pročesávali jsme lesy, hledali jsme osobní věci. Ti lidé se z toho letadla doslova vysypali do polí. Bylo to strašné, ale my horníci jsme na mrtvá těla a smrt zvyklí,“ říká.

Projeli jsme vesnicí Grabovo a už z dálky v obilném lánu vidíme ocas letadla v barvách společnosti Malaysia Airlines. Na hlavní část s motory ale nedohlédneme. Tam nás příslušníci Praporu Východ nepouštějí. Jsou po zuby ozbrojení, v kuklách a říkají, že máme čekat.

„Potom, až naši vyšetřovatelé dokončí svou práci, budeme sbírat a ukládat těla do speciálních pytlů a připravíme je k převozu,“ vysvětluje ozbrojenec, který se představil jako velitel zvláštních sil.



Ptám se ho, kde jsou černé skříňky a co se stalo s osobními věcmi obětí.

„Nemějte obavy, černé skříňky najdou a rozšifrují. Žádné věci se neztratily, proto jsme tady. Jak víte, v době válečného stavu se okrádání mrtvol trestá zastřelením přímo na místě. To jsme si mimochodem nevymysleli my, ale vy v západních zemích. Takový případ se ale tady nevyskytl,“ tvrdí velitel.

Ve stepi vidíme bílé praporky značící místa, kde leží těla obětí. Najednou dochází k zajímavému vývoji, ozbrojenci na nás míří zbraněmi a křičí, abychom v žádném případě nic nenatáčeli. Zřejmě se chystají k odjezdu, protože k místu, kde leží největší část letadla, přijel gazík a autobus s dalšími ukrajinskými záchranáři, kteří budou v troskách pracovat.

Trosky letadla Malajsijských aerolinií sestřeleného nad východní Ukrajinou | Foto: Martin Dorazín

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme