Česká pošta zůstane státu, privatizovat se nebude. Končí také rušení poboček

Česká pošta se nebude privatizovat, zůstane státním podnikem jako dosud a nezmění se na akciovou společnost. Ujistil o tom ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD po svém setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Ministr vnitra Milan Chovanec také ujistili, že chce udržet všechny pobočky České pošty se současnou otevírací dobou. Jejich rušení a omezování se bály hlavně menší obce a lidé na venkově.

Pošta by podle ministra měla na ztrátové pobočky dostávat asi miliardu korun ročně. Nakonec to ale asi bude méně.

„Bude to ještě předmětem diskuse s ministrem financí a v rámci koalice. My předložíme jasný výpočet, který tu částku odůvodní,“ uvedl Chovanec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti a významu České pošty mluvili místopředseda Svazu města a obcí Josef Bezdíček a ekonom Lukáš Kovanda

Premiér Bohuslav Sobotka mluvil také o možnosti, že by se na pobočkách prodávaly některé volně prodejné léky.

Jednou z možných cest je podle místopředsedy Svazu měst a obcí Josefa Bezdíčka i to, že by se poštovní přepážky přesunuly například do obchodů.

„Chceme diskutovat o tom, že by tady mohly vzniknout franšízy tak jako v Rakousku. A služby pošty by se mohly zlepšit,“ dodává.

Státní podnik Česká pošta provozuje téměř 3300 poboček, z nichž je podle Chovance většina ztrátových. Roční zisk pošty je kolem 300 milionů Kč a tržby 20 miliard korun.

Ekonom Lukáš Kovanda upozorňuje, že podle vyhlášky Českého telekomunikačního úřadu má být v republice minimálně 2100 poštovních poboček, což je splněno. Přimlouval by se proto za rušení těch ztrátových.

„Samozřejmě je tam určitý sociální aspekt pošt, to nepopírám. Takže je podle mě v zájmu všech, aby došlo k sociálně smířlivé redukci poboček, aby nedošlo k nějakým otřesům a šokům. Ale stav, kdy existuje více než 3000 poboček – což je jedno z nejvyšších, ne-li nejvyšší číslo v Evropské unii, je podle mého soudu naprosto neudržitelný a hlavně i zbytečný,“ dodává.

Na podzim chce ministerstvo vnitra podniknout kroky k zastavení transformace pošty na akciovou společnost. Podle Chovance nehodlá vláda poštu privatizovat, a naopak jí chce umožnit nakládat se svým majetkem, což transformační proces omezoval.

Lenka Jansová, Veronika Sedláčková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme