Hygienici kontrolovali kvalitu zmrzliny, udělili pokuty ve výši 104 tisíc korun

Hygienici se v letních dnech opět zaměřili na kvalitu zmrzliny - 60 odebraných vzorku neslo stopy mikrobiologického znečištění a 13 obsahovalo nepovolená barviva. Bakterie salmonela nebo listérie se neobjevily v žádném.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravá domací zmrzlina

Zdravá domací zmrzlina | Foto: Lenka Rojíková

Kvalita letošní zmrzliny je srovnatelná s loňským rokem, říká hlavní hygienik České republiky Vladimír Valenta.

„Trend není odlišný od minulých let. Stále je tady zhruba 10 procent kontrol, kdy se setkáváme se závadami. V letošním létě je kontrol provedeno víc než v minulých letech,“ vysvětluje Valenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích kontrol zmrzliny mluvil hlavní hygienik České republiky Vladimír Valenta

Ve 32 případech nařídili hygienici odstranění závady. Majitelé tak musejí například zlikvidovat polotovary na výrobu zmrzliny, zastavit její prodej nebo vydezinfikovat prodejnu. Kontroloři také udělili 44 pokut v celkové výši 104 tisíc korun.

„Výrobky jsou závadné z hlediska mikrobiologického nebo chemického. Dalšími závadami jsou chyby provozní, v osobní hygieně, v odstraňování odpadů nebo používaní surovin s prošlým datem spotřeby,“ vyjmenovává Vladimír Valenta.

Dosud bylo provedeno 450 kontrol ve 420 prodejnách nabízejících zmrzlinu. Probíhat budou podle hygieniků i nadále.

Jana Vondráčková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme