Rytíři na Sychrově bojují i hrají divadelní představení

Sychrov na Liberecku má novou turistickou atrakci. Na statku u zámeckého parkoviště řinčí šavle a meče. Do konce srpna tam můžete potkat nejen rytíře, ale dokonce i koně v brnění. Návštěvníci se na ně mohou zajít podívat na statek u zámeckého parkoviště každý den.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rytíři na Sychrov Festu bojují i jezdí na koních

Rytíři na Sychrov Festu bojují i jezdí na koních | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

„Doopravdy jsme rytíři celí oplechovaní a máme dokonce evropskou a možná i světovou raritu - kompletně oplechovaného koně v turnaji, což se opravdu nikde nevidí," řekl jeden z organizátorů Sychrov Festu František Pálek.

Kromě soubojů se rytíři zapojují i do divadelních představení.

„Chceme, aby ten turnaj nebyl jen o třískání zbraní, ale aby tam byl příběh, který zaujme," vysvětluje autorka příběhu Vanda Zaplatílková-Hotařová. V Sychrov Festu hraje princeznu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za rytíři se na Sychrov vypravila Ivana Bernáthová

V představeních jsou nejen šermíři, ale i herci z profesionálních divadel. Někteří se museli dokonce naučit jezdit na koních. V brnění to přitom není žádná legrace.

Váží totiž kolem 25 kilogramů a aktéři si ho vyrábějí sami.

„Dřív si museli ten plech vyrobit z kusu železa. Museli ho vykovat. My si dneska ten plech můžeme jít koupit do hutního skladu a pak už ho jen nastříháme a tvarujeme,“ popsal začátek výroby František Pálek. „Tvarujeme to klepáním kladívkem. Je to taková mužská práce. Furt se mlátí kladívkem, pak se to musí zabrousit, spasovat, je tam spousta montážních prací.“

K brnění patří vysoké boty i ochrany kolen a stehen. Přesto má slabiny, do kterých musel rytířův protivník směřovat rány.

„Když se to nese v rukách, tak je to těžké, ale když se to rozloží po celém těle, docela to jde,“ řekl Pálek, jak se nejlépe v brnění pohybuje. Dodal, že některé dámy to zvládají stejně dobře jako jejich kolegové. Všichni herci i koníci si ale na brnění zvykají i několik let.

Na rytíře se přišla podívat i rodina malého Jirky z Hejnic.

„Teď zrovna má na sobě sice tričko se Spidermanem, ale má rád rytířské filmy a seriály a kvůli tomu tady jsme,“ vysvětluje jeho táta. Ocenil, že rytíř půjčil synovi i historickou přílbici.

Návštěvníky Sychrov Festu čeká i divadelní představení | Foto: Ivana Bernáthová

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme