Každý prvňák v Královéhradeckém kraji dostane uvítací kufřík. Opozice chce peníze užít jinak

Milion korun chce rozdělit hejtmanství na pomůcky pro každého prvňáka v Královéhradeckém kraji. Někteří zastupitelé ale plošnou podporu kritizují - raději by peníze poslali adresně sociálně slabším rodinám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prvňáčci prožívají svůj velký den

Prvňáčci prožívají svůj velký den | Foto: Klára Bílá

Každý ze šesti a půl tisíce letošních prvňáků najde první září v lavici kufřík s tužkami, pastelkami, blokem nebo krabičkou na svačinu. Z milionu tak na každé dítě připadne zhruba 150 korun.

„V první fázi výrobu kufříku, grafickou úpravu, základní vybavení boxíkem na svačinu a nějakými bezpečnostními prvky zajistil kraj. Partneři se podílejí potom dál na vybavení. Jednali jsme s Policií České republiky, s Besipem, kteří tam dávají své věci bezpečnostní,“ vysvětluje radní kraje pro školství Táňa Šormová z KSČM.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor o milion korun do školství v Královéhradeckém kraji sleduje Jiří Fremuth

A další přidají sponzoři z řad významných regionálních firem. Hejtmanství se nechalo inspirovat v dalších krajích, kde už kufříky dětem rozdávají. Podle Táni Šormové je v době častých úrazů dětí klíčovou funkcí kufříku právě bezpečnost.

Jenže některým opozičním zastupitelům by se víc líbilo penězi posílit konkrétně děti z chudších rodin. Plošnou podporu kritizuje například občanský demokrat Miloslav Plass.

„Nemyslím si, že tohle je systémová podpora, která by byla cílena přímo na toho, kdo tu podporu potřebuje. Jsou to děti, které mají problém zaplatit si školní výlet, mají problém vyjet na lyžařský výcvik,“ uvádí Miloslav Plass.

A podobný názor má další opoziční zastupitelka Anna Maclová z Koalice pro Královéhradecký kraj. „Osobně si myslím, že by bylo dobré ten milion věnovat studentům, kteří mají finanční problémy, že jsou z rodin se slabší sociální situací,“ říká.

Krajská radní pro školství Táňa Šormová si ale myslí, že adresná podpora by měla přijít spíš od státu.

„Myslím si, že sociálně slabší rodiny a děti by si zasloužily další podporu, ale tady vychází obsah kufříku a ten kufřík na dítě na zhruba 100 korun a tyto děti si zaslouží, myslím, podstatně výraznější podporu,“ uzavírá Šormová.

Jiří Fremuth, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme