Královéhradecký kraj má dalších pět kulturních památek, tři jsou v Hořicích

Na seznam kulturních památek v Královéhradeckém kraji přibylo pět nových. Tři se nacházejí v Hořicích, čtvrtá je ve Vrbicích na Rychnovsku a pátá v Bobru na Trutnovsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masarykova věž samostatnosti je vysoká 25 metrů

Masarykova věž samostatnosti je vysoká 25 metrů | Foto: web obce Hořice

Jednou z nových kulturních památek v Královéhradeckém kraji je Masarykova věž samostatnosti v Hořicích, která je známou dominantou města.

V Hořicích jsou i další dvě památky, které přibyly na seznam - kamenný toskánský sloupek z Hankova náměstí a sloup se sochou svatého Isidora v Libonicích na okraji Hořic.

Novou kulturní památkou je také sloup se sochou Svatého Antonína Paduánského s Ježíškem v Bobru na Trutnovsku.

Posledním přírůstkem na seznam kulturních památek je socha u domu malíře Kaloče ve Vrbici na Rychnovsku.

„Návrh se nám velmi obtížně zpracovával, protože objekty z druhé poloviny 20. století velmi často vnímáme pouze jako jakýsi balast období budování socialismu a opravdu kvalitní věci v tom nacházíme velmi těžko,“ říká Jiří Slavík z pobočky Národního památkového ústavu v Josefově.

Kulturní památka musí mít význam

Aby se objekt mohl stát kulturní památkou, musí jej na to někdo nejprve navrhnout. Udělat to může prakticky kdokoli.

Návrh musí splňovat řadu podmínek a obsahovat řadu informací. Často na něm pracuje přímo Národní památkový ústav tak, aby pak mohlo ministerstvo kultury posoudit, jestli si objekt statut kulturní památky zaslouží.

Národní památkový ústav | Foto: Tomáš Adamec

Kulturní památkou se může stát věc, která je dokladem hmotné kultury České republiky. Může mít například vztah k nějaké významné události a musí to být věc, která má význam i pro další generace.

Seznam kulturních památek je hodně široký.

„Soubor nemovitých kulturních památek obsahuje stavby všeho druhu, od obytných přes veřejné, kostely, kláštery, divadla, stavby pro zdravotnictví, kulturu nebo sport. Součástí fondu jsou i části opevnění, takže městská opevnění,“ popisuje Jiří Slavík.

O kulturní památku se musí pečovat

Statut kulturní památky přináší výhody i povinnosti. Takto označená památka se musí uchovávat v dobrém stavu, aby vydržela i do budoucna, takže pro majitele nebo například správce objektů to znamená, že se musí o tyto objekty dobře starat.

Výhodou pak je, že na péči mohou majitelé nebo správci získat různé dotace. Ať už krajské, nebo z ministerstva kultury či z různých fondů Evropské unie.

Hodně pak záleží na tom, jak jsou například majitelé aktivní a znalí v tom, jak získat podporu pro danou památku.

Například jičínská radnice teď uvažuje o tom, že odizoluje sklepení Masarykovy věže samostatnosti tak, aby bylo také přístupné veřejnosti.

Simona Bartošová, Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme