Pedagogové z Karlovy univerzity učí během prázdnin zahraniční studenty česky

150 studentů z celého světa přijelo do Česka naučit se český jazyk a poznat zdejší kulturu. Na Letní škole slovanských studií, kterou pořádá Ústav bohemistických studií filozofické fakulty, je budou učit přední odborníci z Karlovy univerzity. První lekce začaly studentům už dnes dopoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filozofická fakulta Karlovy univerzity

Filozofická fakulta Karlovy univerzity | Foto: Filip Jandourek

Už na první lekci českého jazyka si profesorka Hana Diringerová připravila pro studenty ty největší záludnosti českého jazyka.

Dvaadvacetiletá Japonka Hašino Kubota tak odcházela z hodiny celá sklíčená. I když se Česky učí už čtvrtým rokem, některé tvary stále nemůže dostat do hlavy.

„Protože v japonštině vůbec nemáme takový změny jako slovíčka nebo slova, neumím to automaticky zvládat. Když jsem opilá, vůbec neumím skloňovat slova,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se zahraničními studenty o češtině mluvila reportérka Magdaléna Medková

Na škole stráví mladá Japonka celkem čtyři týdny. Vedle jazykových seminářů bude navštěvovat i přednášky doktora Jiřího Hasila o historických reáliích.

„Byla bych moc ráda, kdybyste mohli připravit nějaké materiály o české politice, ale na druhé straně mě taky moc zaujala kulturní oblast hudební, protože já jsem moc velkým milovníkem české hudby,“ vysvětluje Hašino.

„Mojí snahou bude na základě přání studentů seznámit je se životem v České republice, seznámit je s problematikou kulturně-historickou, sociologickou, ale i politologickou, jaká je tedy dnešní situace v České republice. Pochopitelně nezapomeneme ani na českou kulturu,“ popisuje Hasil.

Většina studentů se chce naučit česky, protože se jim zalíbila zdejší kultura. Chválí hlavně pražskou architekturu i chování zdejších lidí. Někteří dokonce už plánují, že se do Prahy jednou přestěhují.

„Chtěl jsem dělat nějakou odbornou praxi tady v Česku. Chtěl bych tady i studovat, budu tady studovat v doktorském studiu,“ plánuje jeden ze studentů.

Na studenty čekají i zajímavé výlety po Česku. Pojedou se podívat například na zámek do Lán a do slavné pivnice Hájenka, kde se natáčely Hrabalovy Slavnosti sněženek.

Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme