Kontrola odhalila chyby v účetnictví ostravské nemocnice. Jednu zakázku bude řešit policie

Ostravský magistrát podal trestní oznámení kvůli podezření z machinací v tamní Městské nemocnici. Před dvěma lety vybrala ke zhotovení nového vybavení do kuchyně druhou firmu v pořadí a zaplatila téměř o milion víc, než požadoval vítěz výběrového řízení. Podle současného vedení zdravotnického zařízení byl postup správný kvůli chybějícím dokumentům ze strany vítězné firmy. Auditoři to vidí opačně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce | Foto: Filip Jandourek

Tomáš Mrázek, který do funkce ředitele nemocnice nastoupí v pátek, musí podle primátora Petra Kajnara z Ostravského fóra nastavit úplně jiný systém kontroly veřejných zakázek a celého hospodaření.

Údajně předražená zakázka na vybavení kuchyně je totiž pouze jedním z mnoha dalších podezření, se kterými se nemocnice bude muset vyrovnat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o kauze zjišťoval Martin Knitl

„My říkáme, že je to nehospodárné. Nebyly k faktuře doloženy všechny podklady, což snižuje průkaznost účetnictví jako takového. Takže jsme konstatovali, že vnitřní kontrolní systém, ač byl nastaven, tak neplnil svou funkci,“ vysvětlila městská auditorka Renata Gembíková

Tehdejšího ředitele Tomáše Nykla letos na jaře ostravští radní odvolali v souvislosti s vyšetřováním údajné korupční kauzy spojené s podnikatelem Dědicem. Nykel odmítá, že by on nebo jeho podřízení porušili zákon.

„Já nemám důvod dělat nebo schvalovat jakékoli podvody. Osobně jsem přesvědčený, že naši lidé mají pravdu, a za tím si stojím,“ řekl Nykel.

Horká půda bude zřejmě kolem ostravské Městské nemocnice, dokud policie nebo státní zastupitelství nezveřejní další podrobnosti kolem údajné korupční aféry. Kauza ovlivňuje i další organizace. Především dopravní podnik.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme