Ukrajinský parlament odmítl rezignaci premiéra Jaceňuka, přijal jeho požadavky

Ukrajinský parlament dnes odmítl rezignaci premiéra Arsenije Jaceňuka. Ten chtěl odstoupit s celou vládou kvůli nejistotě ohledně financování války s proruskými separatisty na východě země. Poslanci dnes ale přijali rozpočtové změny, které předseda vlády požadoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk | Zdroj: Reuters

Demisi podal Arsenij Jaceňuk minulý týden po odchodu dvou politických stran z vládní koalice. Prohlásil, že nemůže vytvořit jinou koalici ani vládnout bez parlamentní podpory potřebné k prosazení životně důležitých zákonů, jako je například financování armády.

Parlament dnes o zamítnutí rezignace rozhodl drtivou většinou hlasů. Zároveň schválil Jaceňukem požadované zvýšení armádních výdajů i další vládní požadavky a tím zajistil pokračování stávajícího kabinetu.

Poslanci po hlasování ocenili premiéra dlouhým potleskem. Kvůli výsledku hlasování je opět nejasné, kdy půjdou Ukrajinci k parlamentním volbám. Dosud to vypadalo na podzimní termín.

Jaceňukova vláda vznikla letos v únoru po svržení prezidenta Viktora Janukovyče. Důvěru jí dalo 371 poslanců ze všech uskupení s výjimkou komunistů. Podpořila ji i většina poslanců dříve vládnoucí Strany regionů.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme