Zákaz startu považujeme za šikanu, říká právník cyklisty Kreuzigera

Cyklista Roman Kreuziger nesmí závodit. Provizorně, ale s okamžitým účinkem, mu zákaz startu uložila Mezinárodní cyklistická unie (UCI) kvůli potížím s jeho biologickým pasem. Kromě Tour de France tak český jezdec vynechá také závod Kolem Polska, který startuje už v neděli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Kreuziger míří na start olympijského závodu

Roman Kreuziger míří na start olympijského závodu | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

UCI nechce rozhodnutí více komentovat, za českého cyklistu se ale postavil jeho tým Tinkoff-Saxo.

„Já, Roman Kreuziger i tým si myslíme, že jde o obrovský fabul ze strany Mezinárodní cyklistické unie. Už ve čtvrtek jsme byli varováni, že by mohl takový scénář nastat. Ohradili jsme se tím, že předpisy UCI neumožňují provizorně zakázat činnost cyklistovi, který neměl pozitivní vzorek. A to je případ Kreuzigera,“ řekl Českému rozhlasu právník českého cyklisty Jan Šťovíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

S právníkem Romana Kreuzigera Janem Šťovíčkem mluvil ve Sportžurnálu Miroslav Augustin

Rozhodnutí mělo být přijato v pátek do 17. hodiny, což se nestalo a Kreuziger proto odletěl do Polska. Tým s ním na nedělní start v Gdaňsku počítal.

„Rozhodnutí ale přišlo až v sobotu, považujeme to za šikanu a budeme se bránit všemi možnými právními prostředky,“ dodává Šťovíček, který má o prvním kroku jasno – připraví odvolání k Mezinárodnímu sportovnímu soudu v Lausanne.

„Myslím si, že tam nemůžeme neuspět. K tak obrovskému flagrantnímu porušení vlastních předpisů snad ještě nikdy nedošlo. Troufnu si říct, že z toho můžeme vyvodit právní závěry nejen vůči UCI, ale i vůči předsedovi antidopingové nadace, který toto rozhodnutí přijal i přes naše varování, že jde o protiprávní rozhodnutí,“ podotýká právník.

Cyklista Kreuziger má kvůli dopingovému podezření zastavenou činnost

Číst článek

Podle antidopingové nadace UCI (CAFD) vykazovaly anomálie hodnoty z Kreuzigrova biologického pasu mezi březnem a srpnem 2011 a také v období od dubna 2012 do konce závodu Giro d'Italia v závěru května 2012.

„Všichni mnou oslovení experti tvrdí, že je to nesmysl. Mezinárodní cyklistická unie usoudila, že by mohlo dojít k dopingu, ale šlo by o úplně první případ v historii, kdy by byl nějaký sportovec odsouzen za nesrovnalosti v biologickém pasu. Údaje, které jsou k dispozici, nikdy nepřekročily hraniční hodnoty,“ říká Štovíček, jenž chce zároveň zamezit, aby v budoucnu byli stíháni sportovci, jejichž hodnoty neporušily limitní meze.

Mezinárodní cyklistická unie zkoumala Kreuzigerův krevní profil více než rok. „Nechci spekulovat, proč s výsledkem přišli před Tour de France. Nemá smysl to dále protahovat, Kreuziger chce startovat na Vueltě, kde má velké šance,“ uzavřel právník českého cyklisty.

Miroslav Augustin, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme