Venkovní posilovny využívají sportovci i senioři. Cvičit mohou v Teplicích i Ústí nad Labem

Protahování a posilování pod širým nebem získává na oblibě. I proto v mnoha městech rostou tak zvaná "workoutová" hřiště. Najdete je třeba v Jihlavě, Poděbradech nebo v Pardubicích. Nedávno konstrukce tyčí, žebřík a bradla přibyla i v Teplicích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Workoutové hřiště v Teplicích

Workoutové hřiště v Teplicích | Foto: Gabriela Hauptvogelová

V Ústí nad Labem vyšla obvodní radnice vstříc důchodcům, kteří mají problémy s pohybem. Na zahradě u bývalých jeslí na Skřivánku mají tři posilovací stroje.

Ústečanka Blažena Blažková si cvičení na stroji, kde s rukama na madlech zvedala hrbolatý váleček, který jí masíroval záda, pochvalovala.

„Já jsem po dvou operacích páteře, tak se mi to hodilo,“ libuje si seniorka. Na jiném stroji si podobně může namasírovat i oblast mezi lopatkami.

Přehrát

00:00 / 00:00

O workoutových hřištích na severu čech natáčela reportérka Gabriela Hauptvogelová

Třetí stroj se podobá houpačce, nohy na něm protáhnete natahováním.

V Teplicích hřiště využívají kromě seniorů a hobby sportovců i profesionálové.

„Chodí sem cvičit třeba fotbalisti, boxeři. A plno různých lidí, kteří cvičili třeba v posilovně, zvedali těžké váhy. Když přišli sem, zjistili, že se mockrát nedokážou přitáhnout, začalo je to bavit a hřiště nikdy není prázdné,“ popisuje Michal Matějovský ze Seberevolty, který je na hřišti denně.

Přijít tam může i začátečník. Kdo by si nevěděl rady, zkušenější mu poradí.

Workoutové hřiště v Teplicích | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Začít může kdokoli, cviků je hodně, jsou i lehčí varianty cviků pro úplné začátečníky. Opravdu může cvičit každý, třeba desetileté dítě nebo i starší člověk,“ doplňuje.

Workoutové hřiště není jen pro zdravé, ale i pro lidi s handicapem. „Existují lidé, kteří jsou na vozíčku a rozhodli se dělat, co je baví. Začali cvičit,“ říká Matějovský.

Cvičení venku podle něj není jen na sílu, ale hlavně na celkovou funkčnost těla. Hodí se třeba horolezcům nebo záchranářům.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme