Na stavbu silničních obchvatů čekají obce i desítky let, problém je s výkupy pozemků

Hlavní tahy se postupně posouvají z měst do polí mimo domy. Na vytížených trasách vznikají obchvaty. Před několika dny se začal stavět obchvat například v Dubé na Českolipsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchvat kolem Kolína začíná sloužit řidičům

Obchvat kolem Kolína začíná sloužit řidičům | Foto: Michal Trnka

V územním plánu byl tamní obchvat zanesen už v roce 1993, zastupitelstvo ho schválilo o pět let později, ale stavět se začal až teď.

„Více se o obchvatu začalo hovořit v roce 2003. Vznikaly však různé problémy, jako asi u každé stavby. Jednalo se především o nedostatek finančních prostředků a dále o nevypořádané majetkové vztahy k pozemkům,“ popisuje tajemník Městského úřadu v Dubé Badřich Janďourek.

Někteří obyvatelé s obchvatem souhlasí, protože se tím sníží množství hluku a zvýší se bezpečnost. Oproti tomu někteří zemědělci a drobní živnostníci se obávají zhoršení podmínek podnikání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Radiožurnálu byli tajemník Městského úřadu v Dubé Bedřich Janďourek a ministr dopravy Antonín Prachař

Podle ministra dopravy Antonína Prachaře stavbu obchvatů zdržuje nejen nedostatek peněz, ale také právě nesouhlas některých občanů. Dalším problémem je pak prý výkup pozemků.

Ministerstvo má v současné době na stole pět projektů. Dnes začíná stavba obchvatu města Třinec. Na výstavbu obchvatů by mělo v budoucnu ministerstvo dopravy čerpat více dotací z EU.

„Pro nás jsou obchvaty velmi důležité, protože zvyšují bezpečnost, odvádějí tranzitní dopravu a zvyšují komfort života v jednotlivých obcích. Navíc jsou součástí páteřní sítě a vytváří tak celek,“ říká Antonín Prachař.

Obchvat Třince se po letech odkladů začíná stavět. Obcím uleví od kamionů

Číst článek

Obchvat chce například Vysoké Mýto, kde však musí počkat na R35, Náchod nebo Přelouč na Pardubicku. Dlouho na něj čekal třeba Kolín, kde už je ale obchvat hotový.

Ministerstvo aktuálně plánuje například obchvat u Velemyšlevsi, řešení tranzitní dopravy v okolí Prahy nebo Brna.

Martin Karlík, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme