Zahrádkáři na severu Čech bojují proti slimákům s pomocí zvláštního druhu kachny

Slimáci likvidují úrodu zahrádkářům na severu Čech. Každý z nich naklade až 400 vajíček, které příští rok sežerou zahrádkářům celou úrodu. Někteří pěstitelé na severu Čech si proto začali pořizovat zvláštní druh kachny, která je požírá. Jedním z nich je i Tomáš Salov z Krásné Lípy na Děčínsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzáci si téměř bez výjimky vybrali listy, na kterých byl methanol, ale ani stopa oxylipinů

Plzáci si téměř bez výjimky vybrali listy, na kterých byl methanol, ale ani stopa oxylipinů | Foto: Martin Rempt, Uni Jena

„Támhleta džungle vzadu, to jsou rajčata, která jsem nasázel možná trochu hustěji, než se doporučuje. Vyrostlo to v takový malý les,“ ukazuje Tomáš Salov svou zahradu.

„A tam v té prázdné části záhonu byly saláty. Postupně po dlouhém boji padly za oběť slimákům. Cukety, které jsem tu měl zasazené, sežrali slimáci kompletně. Okurky potkal úplně stejný osud,“ říká.

„Zkoušel jsem slimáky sbírat a odnášet pryč. Chemii jsem se chtěl vyhnout, žádné jedy,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zvláštní druh kachny se zajímala reportérka Iva Zítková

Paní Jurdová bydlí hned vedle. „Slimáky řeším odchytem, granulkami. Ty fungují. Ale nezbavili jsme se jich, oni chodí pořád. Přilezou z míst, kde je nehubí, takže pak musíme my,“ konstatuje.

Tomáš Salov usoudil, že poslední šancí pro zahradu jsou indičtí běžci, které chová jeho kamarádka Linda Mrkusová v nedalekých Mikulášovicích. Zvláštnímu druhu kachny totiž slimáci chutnají.

„Jsou hodně nenáročné. Potřebují jen jídlo a mít kde bydlet. A hlavně je zavírat, nemají nic, čím by se mohly bránit. Nelétají a zobákem se neubrání,“ popisuje Mrkusová.

Na slimáky prý tito ptáci opravdu fungují. „Vyrostly mi cukety, to je důkaz. Ony první rok vyžerou slimáky, ale berou s nimi i jejich vajíčka. Do dvou tří let je zahrada vyčištěná,“ tvrdí chovatelka.

Kromě pojídání slimáků mají indičtí běžci ještě další výhodu – snášejí výborná vajíčka.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme