Argentinská vláda čelí kritice. Z Číny doveze pražce, které mohla vyrobit doma

Argentina kvůli technickému bankrotu obviňuje americké soudy z podjatosti a tvrdí, že brání obyčejné Argentince i domácí podnikatele. Tamní vláda ale uzavírá velké kontrakty s Čínou, které budou daleko výhodnější právě pro asijskou velmoc. Mezi zbožím, které by se mohlo vyrobit v Argentině, ale bude se dovážet na velkou vzdálenost z Číny, je například 2,8 milionu železničních pražců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentinské ministerstvo hospodářství v Buenos Aires

Argentinské ministerstvo hospodářství v Buenos Aires | Zdroj: ČTK

Podmínkou smlouvy o stavbě železnice čínskými firmami byl totiž právě jejich dovoz.

Podmínku, která byla schovaná v nedávno uzavřených kontraktech, objevil a zveřejnil jeden argentinský televizní pořad.

Podobné je to například s dodávkami čínských vagonů, kterými se vláda jihoamerické země chlubí. Ačkoli se stále slibuje, že trať, na které mají jezdit, bude pod zemí, Čína trvala na tom, že dodá vagony na otevřenou trať, které jsou dražší.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším skandálu argentinské vlády mluvil jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Automatický pomocník strojvedoucího, který s ním má komunikovat v případě problémů, navíc nemluví španělsky, a protože je podlaha vagonů výš než nástupiště, musejí se nástupiště zvednout, což bude stát v přepočtu 650 milionů korun.

Argentinská vláda uzavřela nejnovější smlouvy s Čínou a čínskými firmami před dvěma týdny při návštěvě prezidenta Si Ťin-Pchinga v Buenos Aires.

Vláda v Buenos Aires se proti kritice smluv zatím neohradila. Před časem však právě kontrakty s Čínou třeba na stavbu přehradních nádrží a hydroelektráren obhajovala tím, že kvůli nedostatku přístupu k zahraničním úvěrům jsou takové smlouvy pro Argentinu výhodné.

Země navíc kvůli současné recesi příliš zahraniční investory neláká.

Téměř polovina elektrospotřebičů v Argentině je z Číny

V zemích, kde obchodně působí, Čína investuje například do infrastruktury, kterou může využít k dovozu surovin, které potřebuje. Staví tak například přístavy, ale také železnice, nebo podniká v energetice či v dolech.

Do partnerských zemí zároveň dodává spotřební zboží. Například přes 43 procent elektrospotřebičů v Argentině je dovezených z Číny.

Argentinská vláda odmítá, že by měl státní bankrot zhoršit její ekonomickou situaci

Číst článek

Na druhé straně putují suroviny nebo zemědělské plodiny. V případě Argentiny například sója, kterou se v Číně krmí prasata.

David Koubek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme