V Pardubickém kraji ubývají mlékomaty, lidé o ně nemají zájem

Čerstvé mléko od krávy je dnes luxus, o který ale lidé nemají zájem. Po celé republice totiž rapidně ubývá automatů, kde si lidé mohli čerstvé mléko koupit. Podle Státní veterinární zprávy je jich za poslední tři roky o pětinu méně. Například v Pardubicích už není ani jeden. K čerstvému mléku lidé ve městech nemají důvěru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mléčný automat, mlékomat

mléčný automat, mlékomat | Foto: Eva Odstrčilová

„Nikdy jsem mléko v automatu nekupovala. Je pro mě jednodušší ho koupit v obchodě. Já ho zas tolik nevypiji. Ten litr za týden si koupím v obchodě,“ říká paní Eva.

A teď už si v Pardubicích čerstvé mléko z automatu nekoupí. Ten poslední u vlakového nádraží jeho majitel Michal Škurka před 14 dny prodal. Dovážet mléko do Pardubic se mu přestalo vyplácet:

Přehrát

00:00 / 00:00

O rušení mlékomatů natáčela redaktorka Iveta Záleská

„Každý den to zabralo zhruba tři hodiny času, nájmy a prodej byl nízký. Muselo by se prodat kolem 150 až 200 litrů denně, což se ukázalo, že máme problém.“

Automaty se tak pomalu stěhují do areálů zemědělských družstev. „Jestli máte dvacet korun, tak to nevrací. Teď to sjede a už se točí čerstvé mléko, dneska nadojené,“ říká Monika Kalousková, ředitelka družstva první zemědělská Tuněchody.

„My jsme nakoupili jen tu část bez lahví. Jeden litr prodáváme za 15 korun nebo jeden a půl litru za 23. Ten pán to rušil z ekonomických důvodů a nám to přišlo zajímavé, umístit to sem a každý den prodávat čerstvé mléko. Do té doby jsme prodávali jenom v úterý a pátek,“ mluví o výhodách automatu.

Podle Kalouskové si nechodí pro mléko pouze lidé z vesnice, ale ze širokého okolí: „Vozí si i velké bandasky na 20 litrů, dělají si sýry a jogurty. Už se to naučili dělat.“

Trvanlivé mléko | Foto: Ladislav Bába

Podle prodejců mléka začaly tržby v mlékomatech klesat v roce 2010, kdy se v médiích objevily diskuze o tom, že je mléko nebezpečné a musí se převářet.

„Rozhodně by se to mléko mělo pasterizovat, což je na automatech napsané. To, že to někteří lidé nedělají, je na jejich vlastní riziko stejně tak, jako když si v restauraci dáte tatarák. Taky jíte syrové maso,“ porovnává Škurka.

Podle něj lidé ve městech čerstvé potraviny neznají, nemají k nim důvěru a raději si koupí krabicové mléko. Na venkově je to právě naopak. „Pro srovnání vím, že to, co se prodá v Pardubicích, tak se prodá i na venkově, kde provozují prodej ze dvora nebo z automatu,“ dodává Škurka.

Čerstvé mléko se pomalu stává znovu nedostupným zbožím, které zákazníci musí hledat ve specializovaných prodejnách.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme