Rath, Kottová a Kott dostali zpět pasy. Žalobce v jejich kauze podal stížnost

Soud rozhodl o vrácení cestovního pasu Davidu Rathovi, Kateřině Kottové (dříve Pancové) a Petru Kottovi. Všichni tři jsou obžalovaní v kauze manipulace veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Rozhodnutí ale zatím není pravomocné, státní zástupce Petr Jirát proti němu podal stížnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath

David Rath | Foto: Filip Jandourek

„Já samozřejmě jsem u všech tří obžalovaných toho názoru, že důvod vazby nadále trvá, že obava, že by mohli po pravomocném – dle mého názoru samozřejmě odsuzujícím – rozsudku uprchnout a nenastoupit výkon trestu,“ říká Jirát a dodává:

„Proto jsem si podal stížnost. To znamená, že rozhodnutí nenabylo právní moci a bude rozhodovat Vrchní soud v Praze. Teprve ten s definitivní platností rozhodne, zda jim cestovní doklady budou vráceny, nebo nebudou.“

Podle mluvčí pražského Krajského soudu Zuzany Steinerová ale stížnost vydání pasů zdržet nemohla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální dění kolem kauzy Davida Ratha sleduje redaktor Martin Karlík

„Státní zástupce si podal stížnost, rozhodnutí tedy není pravomocné. Ale v tomto případě stížnost nemá odkladný účinek, rozhodnutí je tedy vykonatelné a všichni tři už mají pasy zpět,“ informuje.

Podle Steinerové plnili obžalování spolehlivě všechna omezení, která jim soud po propuštění z vazby uložil.

David Rath tvrdí, že obava z jeho útěku je zbytečná. Vydání cestovního pasu pro něj prý neznamená nic zásadního.

„Spíš to má symbolickou hodnotu. Je to principiální – proč má být člověk omezován v nějakých právech v situaci, kdy pro to nejsou žádné důvody. Je to v podstatě jen šikana ze strany represivního aparátu,“ říká.

„Tuto obavu nesdílí ani Ústavní soud, ani senát Vrchního soudu. Pan prokurátor Jirát jinou možnost nemá. On je pod velkým tlakem některých svých nadřízených. Já si myslím, že on sám také ví, že nikam neuteču,“ doplňuje.

Obžaloba viní Ratha a dalších deset lidí z přijetí úplatků a jiných korupčních trestných činů. Rath vinu odmítá, podle něj jde o politický proces. Spis má 27 tisíc stran.

Za údajnou korupci a machinace s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji v letech 2011 a 2012 exhejtmanovi hrozí až 12 let vězení. Podezřelé zakázky se týkaly například opravy zámku Buštěhrad, gymnázia v Hostivici či středočeských nemocnic.

David Rath pracuje nyní ve své ordinaci ve středočeské Hostivici jako lékař. Do práce se vrátili i Kateřina Kottová a Petr Kott.

David Rath ve vazbě | Foto: Český rozhlas

Petra Hosenseidlová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme