Zeman řešil s experty stav justice, potvrdil jmenování 15 nových soudců

Prezident Miloš Zeman se na zámku v Lánech sešel se členy svého expertního týmu. Jednali o stavu české justice. Byla tam i ministryně spravedlnosti Helena Válková a její předchůdkyně ve funkci Marie Benešová. Zeman mimo jiné Válkové potvrdil jmenování 15 nových soudců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Pokud byli navrženi ke jmenování, tak pan prezident s tím souhlasil a podepsal příslušný dokument. Vlastní jmenování už bude záležet na protokolu, a to už je víceméně formální záležitost,“ potvrzuje Válková.

Expertní tým se zabýval i stavem kolem insolvencí a podezřením na insolvenční mafie. To by ministryně chtěla řešit co nejrychleji.

„Myslím si, že by bylo důležitější řešit tyto otázky, než rušit vrchní státní zastupitelství a rozhoupat tím celou soudní soustavu. Protože mě nikdo nepřesvědčí, že když se zruší vrchní státní zastupitelství, že nepřijdou na řadu vrchní soudy,“ vysvětluje ministryně.

Na programu byl i nový zákon o státním zastupitelství, který ministerstvo připravuje. Platit by mohl nejdříve od ledna 2016.

Eva Rajlichová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme