Nové divadlo v Plzni přivítá první diváky za necelý měsíc. Herci už zkoušejí

Divadlo J. K. Tyla v Plzni začne v září hrát v nové moderní budově. Město ji nechalo postavit v Jízdecké ulici za téměř 900 milionů korun. Hotová stavba čeká na kolaudaci, uvnitř dělníci dokončují poslední drobné práce a na jevišti hlavního sálu už zkoušejí herci. Naučit se musí i s divadelní technologií, která je nejmodernější v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo J.K. Tyla v Plzni čeká na kolaudaci

Divadlo J.K. Tyla v Plzni čeká na kolaudaci | Foto: Jana Kosová

Na prostorném jevišti Nového divadla se střídají technici, kteří mimo jiné pracují na složitém závěsném zařízení, a herci. Zkoušky jsou tu každý den.

„Minulý týden se zkoušel Flamendr Josefa Kajetána Tyla, to dělala činohra. A od včera zkouší na jevišti muzikál Divá Bára. A na zkušebně zkouší šéf muzikálového souboru Cats neboli kočky,“ řekl Ilja Racek, který po odchodu ředitele Jana Buriana divadlo dočasně vede.

Cats budou lákadlem nové sezóny. Termín premiéry ale muselo divadlo posunout až na podzim. Technické a výtvarné řešení muzikálu je tak náročné, že by se příprava nedala do začátku září zvládnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

V novém divadle v Plzni byla ještě před otevřením Jana Kosová

V divadle stále pracují řemeslníci i technici. Řešit musí i složitou jevištní technologii, která si občas postaví hlavu a nefunguje správně.

„Ty stoly nejezdily, jak měly. Chvilku jsme měli obavy, aby technika nebyla trochu rychlejší než herci, takže jsme museli udělat nějaká opatření kvůli bezpečnosti herců a vůbec toho scénického provozu,“ popsal potíže Ilja Racek. Dodal, že divadlo ještě musí získat další certifikáty a opatření, které by měly problém vyřešit.

Personál také musí myslet na Festival Divadlo, který začne 9. září.

„Už se tady byli podívat i zahraniční umělci, zahraniční divadla, jestli naše podmínky jsou pro ně vhodné. Většinou jsou všichni spokojeni. Doufejme, že budou spokojeni, i když tady budou přímo působit.“

Plzeň je prvním městem v zemi, které po roce 1989 postavilo nové divadlo. Diváci do něj zavítají poprvé 1. září na generálku Prodané nevěsty, která pak slavnostní premiérou následující den zahájí provoz.

Řemeslníci a technici dokončují práce v divadle | Foto: Jana Kosová

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme