Zábřežská Charita dala práci duševně nemocným lidem. Našli znovu chuť do života

Najít práci v dnešní době často připomíná sisyfovské snažení. O to horší to mají lidé s handicapem, například s duševním onemocněním. Právě pro ně připravila zábřežská charita speciální projekt. V kurzech získávají teoretické znalosti, ale i praktické dovednosti, které jim pomáhají najít si znovu práci. Povedlo se to už pěti účastníkům projektu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úklid, domácnost, čistota, hygiena, kartáč, houbička

Úklid, domácnost, čistota, hygiena, kartáč, houbička | Foto: FreeDigitalPhotos.net

Paní Květa Klinková má opět důvod proč ráno vstávat. Po roce, kdy byla nezaměstnaná, jí nabídla charita práci. Stará se o veřejné toalety v Zábřehu:

„Pootvírám okna, zaleju kytky, otřu dveře, vyměním ručníky - tak to začíná. Chodím na sedmou, tak do půl jedné.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Za Květou Klinkovou zašla redaktorka Zdeňka Jílková přímo na její nové pracoviště

Toaletami denně projde na dvě desítky lidí.

„Tady mám nachytanou vodu se saponátem. Za každým jdu a dám všechno do pořádku. Je to práce jako každá jiná,“ ukazuje na čisté záchody. Hygienu si zde pochvalují i zákazníci, které paní Květa kasíruje:

„Pět korun pro pány i pro dámy. Na papír si zapisuji tržbu a koncem měsíci to odevzdám.“

Projekt už má druhou etapu

Paní Květa je jednou z devíti účastníků projektu Šance zapojit se do života a práce.

„Byla jsem bez práce, mám částečný invalidní důchod a bylo to náročné. Když jdete od obchodu, 500 korun dnes není nic, to máte hned utracené. Přivýdělek člověku pomůže. Nabídli mi to a byla jsem ráda.“

Projekt je zaměřený na lidi s duševním onemocněním. Ti podle ředitele zábřežské charity Jiřího Kargera hledají práci nejhůře:

„Chceme, aby tito lidé mohli pracovat sami na sobě. Při pracovních činnostech v dílnách pracují se dřevem, keramikou, tkaním, vitrážemi. Učí se i jak správně psát životopis, jak hledat práci, jak se připravit na pohovor se zaměstnavatelem a jak hospodařit s penězi.“

Práci si kromě paní Květy našli ještě další 4 lidé:

„Pracují jako výpomoc na základních školách a jedné obci u nás v regionu. Ten stav nás velmi těší, byť už to, že sebrali odvahu, oslovili zaměstnavatele a žádali o práci, je také velkým pokrok,“ dodává Karger.

V současné době už běží druhá etapa projektu. Zapojeno je do ní dalších devět účastníků.

Zdeňka Jílková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme