Obyvatele Jihlavy čekají omezení kvůli rozsáhlé opravě kanalizace

V historickém centru Jihlavy začínají rozsáhlé opravy kanalizace a vodovodu. Celkem se práce dotknou asi deseti lokalit ve městě a stát budou desítky milionů korun. Stroje vyjedou na první místo už v nejbližších dnech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihlava. Splašky z poškozené kanalizace v Brněnské ulici

Jihlava. Splašky z poškozené kanalizace v Brněnské ulici | Foto: Lucie Maxová

První ulicí, kde dělníci položí nové potrubí, bude Křižíkova. Dělníci se pak budou pohybovat hlavně v historickém centru kolem Brněnského mostu a Brněnské ulice.

Práce jsou rozdělené na pět etap a naposledy dělníci opraví Lazebnickou ulici. Celá akce by měla být dokončená v srpnu příštího roku.

Opravy s sebou nesou řadu omezení. Na druhou stranu se po skončení Jihlavané už nebudou muset po cestě do práce proplétat mezi dírami v silnici. Ta se už několikrát kvůli staré rozbité kanalizaci několikrát propadla a v Brněnské ulici natekly splašky i do restaurací a obchodů.

Oprava se může protáhnout kvůli archeologickým nálezům

Jak ale upozornil Zbyněk Morgus z Jihlavských vodovodů a kanalizací, opravu mohou zdržet archeologické nálezy.

„Když se prováděla rekonstrukce plynového vedení, tak tam byly archeology objeveny některé pozůstatky městské brány a další věci. Takže předpokládáme, že i my narazíme na některé tyto věci, a s archeology je domluveno, že by tam nastoupili,“ řekl Morgus.

Stavitelé mohou narazit na podzemní prostory nebo na starověkou kanalizaci. Celý prostor pod Jihlavou totiž není ani zdaleka zmapovaný. Pokud dělníci na staré potrubí skutečně narazí, mohla by se stavba protáhnout až do léta roku 2016.

Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme