Výjimky ze zákazu jízd kamionů zpoplatněny nebudou. Podle vlády je to nesystémové

Poplatek za výjimky ze zákazu jízd kamionů se zavádět nebude, zamítla to vláda. Přestože se původně počítalo s hladkým přijetím návrhu Ústeckého kraje, nakonec jej vláda odmítla s tím, že je nesystémový.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na sídlišti Lesná v Brně parkují kamiony /ilustrační foto/

Na sídlišti Lesná v Brně parkují kamiony /ilustrační foto/ | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

Klíčový byl názor ministra dopravy Antonína Prachaře z hnutí ANO, podle kterého několikasetkorunové poplatky nesníží počet nutných výjimek:

„Jak to Ústecký kraj zdůvodnil, že je to určitá regulatorní funkce, tak poplatek 1000 korun na jeden rok tu funkci naprosto ztrácí. Mám za to, že to je spíš záležitost, jak kraje mohou dostat finanční prostředky od dopravců do svých rozpočtů.“

Ústecký kraj kvůli neschválení poplatku bude po státu požadovat přísnější kontroly jízd kamionů v době zákazu.

„Budeme chtít slyšet od státu, jak nám bude chtít pomoct s regulací už tak přetížené infrastruktury v Ústeckém kraji a jakým způsobem bude tyto výjimky kontrolovat,“ říká radní pro dopravu Jaroslav Komínek z KSČM.

V době víkendových zákazů jízd mohou na cesty pouze kamiony převážející například rychle zkazitelné potraviny či živá zvířata.

Pokud chce někdo vézt například díly do nepřetržitých automobilových výroben, musí zažádat o výjimku. Ročně jich úřady bezplatně udělí kolem pěti tisíc.

Eva Kézrová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme