‚Kristián‘ Oldřich Nový se narodil před 115 lety. Jeho filmy diváky stále přitahují

Před 115 lety se narodil Oldřich Nový, jedna z legendárních postav českého divadla a filmu. Ke hraní se dostal poněkud svérázným způsobem. Otec Antonín ho bral do kin, kde jako pražský vrchní hasič zajišťoval požární hlídku, a strýc Miloš ho vodil s sebou do Národního divadla, kde hrál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oldřich Nový

Oldřich Nový | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Ve svých filmových rolích vytvořil typ elegantního světáka, který dodnes baví diváky filmů pro pamětníky. Jeho věta z filmu Kristián ‚Zavřete oči, odcházím‘ patří k nejznámějším filmovým hláškám.

Oldřich Nový začal na konci první světové války v kabaretním divadle, působil v Ostravě a dlouhá léta v Brně. Připravoval radiokabarety a režíroval první český muzikál. V Praze se pak usadil v Novém divadle, kde byl i přísným ředitelem.

„Na všechno byly pokuty. Když měl někdo v nepořádku kostým – pokuty, ale ono to bylo dobrý. Mělo to ten význam, že každá repríza byla stejně čistá jako premiéra,“ vzpomíná herečka Hana Vítová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Oldřicha Nového zavzpomínal reportér Jaroslav Skalický

Za války Nové divadlo Oldřicha Nového uvádělo každý rok jednu premiéru. Všechny byly nebývale úspěšné a dočkaly se mnoha stovek repríz.

„Oldřich Nový skutečně udělal pro divadlo, pro písničku, operetu, muzikál tolik, že to opravdu zůstane zapsáno na věčné časy v historii divadelnictví,“ říká herečka Ljuba Hermanová.

Zatímco divadelní éru Oldřicha Nového už odnesl čas, jeho filmy nestárnou. Ať už je to Roztomilý člověk, Valentin Dobrotivý, Eva tropí hlouposti, Hotel Modrá hvězda nebo Kristián. V posledním jmenovaném byly jeho partnerkami Adina Mandlová a Nataša Gollová.

„V Kristiánovi byl senzační, to byla snad jeho nejlepší role vůbec. On to vždycky říkal tak báječně, myslím, že to byla taková jeho nejtypičtější věta a přitom si dělal sám ze sebe legraci. To bylo fantastické,“ vyprávěla Gollová.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme