Na nádraží v Rynotlicích si cestující mohou půjčit knihu. A nemusí ji vracet

Nádraží v Rynolticích na Liberecku bylo vyhlášené nejkrásnějším nádražím České republiky v uplynulém roce. Když tam cestující přijdou do čekárny, mohou si půjčit knížku. Vracet už ji nemusí, naopak mohou přinést novou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nádraží Rynoltice na Liberecku

Nádraží Rynoltice na Liberecku | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Začalo to tak, že jsme podědili knihovnu a to knihovnické dědictví se nám už do bytu nevešlo. Zkusili jsme ho zdarma nabídnout antikvariátům nebo knihovnám, nikdo ty knihy nechtěl. Vyhodit knihu to nejde. Teď jsme zavaleni, protože lidé jsou nadšení a knihy si nejen berou, ale především je i nosí,“ vysvětluje Květa Slabá, která na nádraží bydlí a zároveň se o něj stará.

Celý systém funguje tak, že lidé si mohou knihu vzít a je jeho. Záleží pak jenom na něm, jestli ji vrátí, nebo přinese jinou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nádražní knihovně v České Lípě natáčel reportér Tomáš Mařas

„Knihy jsou zde k dispozici a měly by zpříjemnit nejen čekání na vlak, ale i cestu vlakem,“ dodává Květa Slabá.

V regálech se najdou opravdové skvosty. Knihy od Ernesta Hemingwaye, Fráni Šrámka a nechybí například ani Devátá vlna Ilji Erenburga.

„Čekám v čekárně a vidím tady spoustu knížek a zrovna mě zaujal Jirásek,“ říká vysokoškolák Petr, který čeká na rynoltickém nádraží na další vlak.

„Vidím, že je tady možnost i si ji vzít a doma v knihovničce chybí tento titul, tak si ho půjčím a možná ho někdy vrátím,“ dodává cestující.

Věhlas toho systému, jak funguje braní a dávání knih, přilákal na nádraží i jednoho konkrétního spisovatele.

Květa Slabá u nádražní knihovny v Rynolticích | Foto: Tomáš Mařas

„Dozvěděl se o tom spisovatel Jaroslav Rudiš autor našeho kultovního díla Aloise Nebela. Jemu se tak zalíbilo spojení železnice a knih v praxi, že nám sám nabídl, že na naše nádraží přijede a bude si s námi povídat, něco ze svého díla přečte a bude to takové příjemné setkání,“ dodává Květa Slabá.

Setkání s autorem Aloise Nebela proběhne na nejkrásnějším nádraží v ČR zítra večer.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme