Prezident byl poprvé na jednání Sobotkovy vlády. Chválil i kritizoval

Prezident Miloš Zeman poprvé navštívil jednání Sobotkova kabinetu. Současnou koalici pochválil za množství projednaných zákonů. Ministry naopak kritizoval za to, že zatím nemají dohodu o ekonomické diplomacii a že kandidátku na eurokomisařku Věru Jourovou nevybrali dřív.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman (vlevo) Bohuslav Sobotka (vpravo), Úřad vlády

Prezident Miloš Zeman (vlevo) Bohuslav Sobotka (vpravo), Úřad vlády | Foto: Filip Jandourek

Prezident Miloš Zeman s ministry mluvil mimo jiné právě o ekonomické diplomacii, tedy o podpoře exportu a vytváření nových pracovních míst.

Podle hlavy státu by se Česko mělo zaměřit například na postsovětské státy ve střední Asii - Kazachstán, Turkmenistán, Ázerbájdžán a částečně i Uzbekistán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Měla by se ČR více zaměřit na investice do zemí, jako je Kazachstán nebo Uzbekistán? Na Radiožurnálu o tom diskutovali europoslanec ODS Jan Zahradil a poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

„Protože jsou to země s bohatými přírodními zdroji, s investičními příležitostmi, a především se schopností splácení našich investičních aktivit. Což, jak víte, není u některých zemí tak zcela obvyklé,“ řekl Zeman.

Prezident rovněž přivítal nominaci Věry Jourové z hnutí ANO na eurokomisařku. Vládě ale vytkl průtahy v jednání o českém zástupci v Evropské komisi.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD po návštěvě hlavy státu ve Strakově akademii ocenil, že se vládě a Hradu daří dobře spolupracovat v zahraniční politice.

„Že se nám daří velmi dobře koordinovat zahraniční politiku ČR, naše vystupování navenek a že se nám velmi dobře daří koordinovat postoje jednotlivých ústavních činitelů v oblasti bezpečností politiky a obrany,“ poznamenal premiér.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme